Vítkovice Steel se vrátily k provoznímu zisku. Pomohlo zavření ocelárny

Nová pec válcovny Vítkovice Steel

Nová pec válcovny Vítkovice Steel Zdroj: CTK

ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky tekutého železa ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Skončilo tak čtyřměsíční období, kdy vítkovická ocelárna odmítala od ArcelorMittal přijímat surové železo kvůli sporům ohledně cen.
2
Fotogalerie

Společnost Vítkovice Steel se po překonání krize vrátila ke kladnému výsledku hospodaření. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů) firmě v loňském roce vzrostl o 524 milionů korun na 374 milionů korun, v roce 2015 činil tento ukazatel záporných 150 milionů korun.

Firmě pomohlo zavření ztrátové ocelárny v září 2015. "Díky tomu jsme se dostali z dlouholetých ztrát a výrazným způsobem zlepšili hospodaření společnosti," potvrdil Ščuka. Pozitivní je podle něj i letošní vývoj. "Důležité je, že v prvním čtvrtletí letošního roku, přestože tržní podmínky v podstatě zůstávají stejné, ten trend pokračuje a nárůst hospodářského výsledku ještě zrychlil," řekl předseda představenstva společnosti Dmitrij Ščuka.

Zavření ocelárny podle něj přišlo v relativně šťastnou chvíli i z pohledu zaměstnanosti. "Propouštěli jsme v okamžiku, kdy se výrazně zlepšily podmínky na trhu práce, a co víme, všichni zaměstnanci, co odešli, bez problému si našli náhradní zaměstnání," řekl Ščuka.

Stav zaměstnanců firmy po uzavření ocelárny nakonec klesl jen o 120 lidí, protože část zaměstnanců společnost přesunula do jiných provozů, kde rozšiřovala výrobu. Nyní má téměř 950 vlastních zaměstnanců, kromě toho v ní pracuje 50 agenturních zaměstnanců.

Předseda představenstva řekl, že akcionáři významným způsobem posílili postavení společnosti, když vložili do firmy 5,3 miliardy korun a zkonvertovali tak větší část úvěrů. "Tím se vyčíslily kompletně veškeré historické ztráty a společnost teď je absolutně čistá a stabilní a má perfektní bilanci," uvedl Ščuka.

Vítkovice Steel patří skupině soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Ti firmu koupili před dvěma lety od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group, která ji vlastnila od roku 2005. Firma je předním evropským výrobcem tlustých plechů a štětovnic, které produkuje na dvou válcovacích tratích. Její výrobky se používají například při stavbě lodí, mostů, ocelových konstrukcí, dopravních a stavebních strojů či větrných elektráren.