Vítkovická elektrárna už dodává energii v Turecku

Elektrárna Yunus Emre

Elektrárna Yunus Emre Zdroj: VMG

První blok tepelné elektrárny Yunus Emre, který v Turecku postavily strojírenské Vítkovice, získal oficiální statut nového energetického zdroje pro Turecko. Elektrárnu společnosti Adularya postavila jako generální dodavatel skupina Vítkovice Machinery Group(VMG). První blok dosáhl již 99 procent plánovaného výkonu a ministerstvo energetiky ho schválilo jako nový zdroj. „Investor tedy může dodávat do turecké sítě a prodávat elektřinu,“ uvedl obchodní ředitel skupiny VMG Jiří Skuhra.

Unikátní projekt za zhruba 11 miliard korun je ve fázi najíždění a probíhá testování prvního bloku elektrárny na různých úrovních výkonu tak, jak to předpokládá kontrakt. První energii dodala elektrárna do sítě 29. ledna 2016, tedy zhruba před měsícem.

„V tuto chvíli má Adularya takzvanou vládní autorizaci PAC, tedy zásadní oficiální statut,“ říká Skuhra, který je současně generálním ředitelem společnosti Vítkovice Power Engineering zodpovídající za projekt v Turecku.

Lídr mezi obchody

Skupina VMG jako tzv. EPC kontraktor, zapojila do projektu i další české výrobce a Yunus Emre tak představuje jeden z největších obchodních případů českého strojírenství.

Česká exportní banka prostřednictvím tohoto projektu pro tureckou společnost Adularya významně podpořila české exportéry - investiční náklady určené pro české firmy činí přes 8,7 miliardy korun a české firmy navíc získaly významnou referenci v oblasti.

Elektrárna Yunus Emre je pro Turecko jedním ze zásadních nových energetických zdrojů po otevření sektoru privátním společnostem. Uhelná elektrárna společnosti Adularya leží v provincii Eskisehir.

Investor energetického komplexu holding Naksan patří k největším tureckým společnostem, v energetice se pohybuje právě díky zmíněnému rozhodnutí Turecka otevřít tento trh privátním společnostem, znám je i v globálním měřítku.