Vláda rozhodla o zastropování regulované části cen energií. Stát za něj utratí více než 22 miliard

Vláda rozhodla o zastropování cen elektřiny

Vláda rozhodla o zastropování cen elektřiny Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Rozvodna vysokého napětí společnosti Ukrenergo poškozená ruským vojenským úderem v centrální oblasti Ukrajiny
2
Fotogalerie

Vláda rozhodla o zastropování cen elektřiny a plynu. Jde o strop na jejich regulovanou část, uvedl premiér Petr Fiala. Opatření má pomoci s růstem nákladů. Celkové kompenzace na zastropování energií by měly vyjít ministerstvo průmyslu a obchodu na 22,6 miliardy korun. 

Energetický regulační úřad za běžných okolností určuje regulovanou složku ceny elektřiny a plynu. Úřad v listopadu oznámil, že státem regulované ceny elektřiny příští rok klesnou o 16,7 procenta, u plynu naopak regulované ceny vzrostou o 1,7 procenta. I přesto domácnostem energie v příštím roce výrazně zdraží, podíl regulované složky na konečné ceně kvůli vysokým tržním cenám energií totiž postupně klesá.

Teplárny navíc budou moci čerpat podporu od státu na řešení krize. Vláda schválila dotační program vycházející z evropského dočasného krizového rámce. Podrobnosti programu nespecifikovala. Podpora teplárnám má omezit růst cen tepla z centrálního vytápění.

Premiér Petr Fiala uvedl, že těmito opatřeními chce vláda zabránit tomu, aby se růst velkoobchodních cen elektřiny a plynu na energetickém trhu neprojevil i na platbách za distribuci. Úředně proto vláda stanovila zatím blíže nezveřejněné maximální ceny, za které budou distributoři nakupovat elektřinu a plyn na takzvané ztráty v distribučních soustavách.