Volkswagen investuje 22 miliard do výstavby továrny v Polsku

Volkswagen, ilustrační foto

Volkswagen, ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Německá automobilka Volkswagen investuje téměř 3,4 miliardy zlotých (22 miliard korun) do výstavby továrny na výrobu dodávkových vozů v Polsku. Oznámila to dnes polská agentura pro zahraniční investice PAIiIZ. Závod v polském městě Września zahájí produkci v roce 2016 a podle agentury Reuters zaměstná více než 2300 lidí.

O plánech na výstavbu nové polské továrny Volkswagenu již v lednu informoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Závod bude vyrábět dodávkové vozy Crafter. Ty zatím pro Volkswagen vyrábí německý koncern Daimler, dohoda o této spolupráci však podle agentury DPA v roce 2016 vyprší.

Volkswagen nedávno oznámil investici také do největší české automobilky - Škoda Auto bude vyrábět ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku nový vůz, mělo by jít o model sportovně užitkového vozu (SUV) s pracovním názvem Snowman. Velké terénní SUV, jež by mělo mít i třetí řadu sedadel umožňující až sedm míst, by mělo doplnit již vyráběný model Yeti.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.