Volkswagen najal hvězdného urovnavače sporů. USA zastupuje exšéf FBI

Advokát Kenneth Feinberg

Advokát Kenneth Feinberg Zdroj: Miller Center, Flickr.com (CC BY 2.0)

Volkswagen si při urovnávání emisního skandálu v USA povolal na pomoc elitního právníka, který v minulosti zastupoval například těžaře ropy BP po výbuchu těžební plošiny v Mexickém zálivu a před zákazníky hájil i automobilku General Motors. Zbrojí i druhá strana, kalifornský soudce pověřil vyjednáváním o vyrovnání s Volkswagenem bývalého šéfa FBI.

Nový šéf německého koncernu Matthias Müller odjížděl na právě probíhající autosalon v Detroitu se smíšenými pocity. Kromě tradičních povinností vrcholného manažera automobilky na podobné akci jej totiž čekala i nepříjemná jednání s tamními úřady.

„Do země nás pustí. Jestli ale budeme moci i vycestovat, tím si nejsem úplně jistý,“ prohlásil v žertu před odletem do Detroitu nejmenovaný Müllerův spolupracovník. Místo uvítání americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že Volkswagen může za podvody zaplatit až 90 miliard dolarů.

Rozděloval i vládní odškodnění

Ve Wolfsburgu tuto hrozbu zjevně berou vážně, najali totiž právnické eso. Známy americký advokát Kenneth Feinberg se zatím věnuje jen sporům týkajícím se odškodnění pro nespokojené zákazníky Volkswagenu, automobilka ale podle deníku Die Welt doufá, že si vezme na starost i soudní při se státem.

Feinberg je specialista na sestavování programů odškodnění, jejichž cílem je zabránit drahým a vleklým soudním sporům. Mimosoudní vyrovnání vyjednal pro těžaře BP poté, co výbuch na jeho vrtu Deepwater Horizon způsobil největší únik ropy v Mexickém zálivu. Za General Motors vyřešil skandál kolem poruch zapalování milionů aut, které si vyžádaly 124 životů. Feinbergových služeb využila i vláda USA, když jej pověřila vytvořením fondu pro oběti útoků z 11. září 2001.

Přes 500 žalob

Žalobu proti Volkswagenu už podalo přes 500 Američanů, kteří si koupili vozy s podvodným softwarem. Kalifornský federální soud pověřil jejich zastupováním při vyjednávání o odškodnění bývalého ředitele FBI Roberta Muellera.

„Existuje jen málo, jestli vůbec, lidí, kteří jsou bezúhonnější, mají dobrý úsudek a příslušné zkušenosti,“ uvedl soudce Charles Breyer.

Podle informací Die Welt Volkswagen doufá, že Feinberg přesvědčí k přijetí mimosoudního vyrovnání tolik zákazníků, že nakonec na dohodu přistoupí i americká vláda. Výsledkem tak může být sice odškodné, které Volkswagen jistě pocítí, ale nebude se ani zdaleka blížit 90 miliardám dolarů.