Volkswagen se obává dopadu sankcí na ruský GAZ. V jeho závodě montuje vlastní modely

Škoda

Škoda Zdroj: acz

Volkswagen se obává, že nově zavedené sankce Spojených států vůči Rusku by mohly mít dopad i na jeho ruského partnera, firmu GAZ, ve které vlastní podíl Oleg Děripaska. Ten je jedním z podnikatelů, na kterého se zaměřily nejnovější americké sankce vůči Rusku. Uvedl to dnes nový šéf koncernu Herbert Diess. V závodě firmy GAZ se montují i modely automobilky Škoda.

"Možné sankce jsou přirozeně znepokojující. Sledujeme tu záležitost velmi pečlivě," řekl Diess. Dodal, že pokud budou sankce vůči GAZ skutečně zavedeny, bude nutné přehodnotit obchodní vztahy.

Ruská automobilka GAZ Group vyrábí lehké užitkové vozy. Od roku 2011 se v závodě firmy ve městě Nižnij Novgorod montují modely VW Jetta, Škoda Yeti a Octavia a letos v únoru tam byla zahájena výroba modelu Kodiaq. Partnerství s firmou je důležitou součástí expanze Volkswagenu v Rusku. Zahrnuje mimo jiné investici 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč) do závodu v Nižném Novgorodu. Volkswagen se také dohodl, že bude firmě dodávat motory pro její komerční auta.

Volkswagen loni prodloužil partnerství s GAZ do roku 2025 a podepsal předběžnou dohodu o zvážení hlubší spolupráce u nákladních vozů. Firma také jednala o převzetí podílu ve svém ruském partnerovi, který je největším producentem komerčních vozů v zemi. Zvažuje také dodávky kabin nákladních vozů z brazilské divize Volkswagenu a spolupráci s GAZ u výroby dodávkových vozů, uvedla agentura Bloomberg.