Volkswagen si loni udržel vedoucí pozici na světovém trhu s auty

Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen

Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen Zdroj: Volkswagen

Volkswagen ID.3
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
Volkswagen Golf
Volkswagen Caddy
7
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen si v loňském roce udržel vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. Druhé místo obsadila japonská Toyota, která tak odsunula na třetí příčku francouzsko-japonskou alianci Renault-Nissan-Mitsubishi. Vyplývá to podle tiskových agentur z údajů o prodeji jednotlivých podniků.

Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, už v polovině ledna oznámil, že v loňském roce zvýšil odbyt o 1,3 procenta na rekordních 10,97 milionu vozů. Toyota dnes ohlásila nárůst prodeje o 1,4 procenta na rovněž rekordních 10,74 milionu vozů. Odbyt aliance Renault-Nissan-Mitsubishi naopak klesl o 5,6 procenta na 10,16 milionu vozů, napsala agentura Kjódó.

Aliance se potýká s problémy poté, co byl její bývalý vedoucí představitel Carlos Ghosn předloni v listopadu v Tokiu zatčen a obviněn z finančních podvodů. Ghosn jakékoliv pochybení odmítá a viní japonskou vládu a Nissan s konspirace s cílem sesadit jej z funkce, Koncem loňského roku šokoval svět svým útěkem z Japonska do Libanonu, kterým porušil podmínky kauce, píše agentura AP.

Ghosn byl architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.