Volkswagen svolává 2,6 milionu aut, akce se týká i škodovek

Německý koncern Volkswagen musel sáhnout ke zřejmě největší svolávací akci ve své historii. Kvůli různým technickým problémům zve do servisů téměř 2,6 milionů vozů. Svolávací akce se týká několika automobilek koncernu včetně české Škody.

Kvůli potížím se světly musí do servisu 800 tisíc vozů Volkswagen Tiguan vyrobených od začátku roku 2008 do poloviny roku 2011.

Kvůli možným netěsnostem Volkswagen svolává také 249 tisíc Amaroků. Mluvčí koncernu zároveň podle časopisu Manager Magazin ujistil, že žádný požár kvůli úniku paliva nehrozí. „Velmi silně to ovšem zapáchá,“ dodal s tím, že problém se týká všech vozů vyrobených dříve než v červnu tohoto roku.

Do servisů koncern pozve také všechny majitele vozů vybavených sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, naplněnou syntetickým olejem. To se týká 1,6 milionu vozidel, včetně několika modelů české Škody a španělského Seatu.

Podle zdrojů Manager Magazinu mohou za potíže Tiguanů Amaroků externí dodavatelé. V případě dvouspojkových převodovek ale může Volkswagen vinit pouze sám sebe. Vyvinul je totiž ve vlastní režii. Převodovky, které koncern nazývá DSG, se přitom s potížemi nepotýkají poprvé. Na začátku roku musel Volkswagen svolat 300 tisíc vozů v Číně, protože převodovky nezvládaly vlhké asijské klima a časté dopravní zácpy ve městech nejlidnatější země světa.