Vozy GM měly vyšší spotřebu, zákazníci dostanou až 1500 dolarů

GMT800 na montážní lince, ilustrační foto

GMT800 na montážní lince, ilustrační foto Zdroj: SteelCityHobbies – 12, wikimedia

Největší americká automobilka General Motors odškodní zhruba 146 tisíc zákazníků v USA a v Kanadě, kteří si koupili nebo pronajali nové sportovně užitkové vozy s nadhodnoceným údajem o spotřebě na okenní samolepce. Zákazníci dostanou debetní kartu s částkou od několika set až 1500 dolarů (zhruba 36 tisíc korun), nebo prodlouženou záruční dobu.

Automobilka minulý týden oznámila, že u některých nejnovějších sportovně užitkových vozů byl uveden nadhodnocený údaj o dojezdu vozidla na galon paliva (3,78 litru). Oproti skutečnému dojezdu byl údaj vyšší o jednu až dvě míle na galon. Za nesrovnalost podle ní mohly nesprávné výpočty, do kterých nebyla zahrnuta data z testů nových přístrojů týkajících se emisí. Nadhodnocení prý vzniklo neúmyslně.

Firma kvůli nesprávnému údaji přerušila prodej zhruba 60 tisíc nových amerických SUV. Obnovila jej až tehdy, když k prodejcům dorazily nálepky se správnými údaji. GM dnes uvedla, že kompenzace pro zhruba 135 tisíc amerických a 11 tisíc kanadských zákazníků nebudou mít výrazný dopad na firemní hospodářské výsledky. Podle zdroje agentury Reuters automobilku program odškodnění vyjde na zhruba 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun).

Americká agentura pro ochranu životního prostředí požádala GM, aby jí údaje z testování poskytla. Japonská automobilka Mitsubishi Motors Corporation v dubnu přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva a nadhodnocovali efektivitu využití paliva.