VW nadělí zaměstnancům bonus 180 tisíc. Ve Škodě Auto utopie

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Loňský rok byl pro automobilový koncernern Volkswagen velmi dobrý, vedení společnosti proto rozhodlo, že každý zaměstnanec továren na západě Německa dostane prémii 7200 eur (180 tisíc korun). Odměna je však o 300 euro nižší než v roce 2011.

„Podíl na zisku společnosti je pro zaměstnance těžce vydělaný a zasloužený,“ uvedl na firemním setkání ve Wolfsburgu personální šéf firmy Horst Neumann. Zaměstnanci šesti západoněmeckých továren dostanou za loňský rok bonus 7200 eur. Odměna je meziročně kvůli horším očekávání o 300 eur nižší. Pro snížení bonusu má ale pochopení i šéf rady zaměstnanců Bernd Osterloh. Ten již pracovníky varoval, že se dají očekávat horší časy. Společnost Volkswagen totiž letos očekává další propad prodejů jak v západní, tak jižní Evropě.

Ve Škodě Auto, která je součástí koncernu Volkswagen, o zaměstnaneckém bonusu za rok 2012 zatím jednají. Kolektivní vyjednávání končí až 28. března. O bonusech se dá proto hovořit jen v kontextu minulých let, ale i z něj lze odečíst, že o podobných odměnách si zaměstnanci ve Škodovce mohou nechat jen zdát.

Loni, když automobilka VW vyplácela rekordních 7500 eur, šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík hovořil o ročním zaměstnaneckém bonusu ve Škodě Auto jako o zlomku té německé. „Podle našich propočtů to vychází na sumu kolem 19 tisíc korun,“ uvedl loni Povšík v týdeníku Škodovácký odborář. V roce 2010 vyplácel Volkswagen v západním Německu zaměstnancům bonus čtyři tisíce eur, zaměstnanci ve Škodovce dostali tři tisíce korun.

„Druhá etapa kolektivního vyjednávání ve Škodě Auto pokračuje od konce ledna. Body na programu jednání jsou například dohoda o mzdách, o flexikontu, nebo o výši pevné a variabilní části bonusu. Do skončení jednání se k výši mezd ani bonusu pro další období nevyjadřujeme, “ uvedl pro E15.cz Tomáš Kubík z tiskového oddělení automobilky.
Současná kolektivní smlouva mezi odbory a firmou Škoda Auto je platná do 31. března 2013.

Vývoj ceny akcií automobilky Volkswagen

Graf 27. 2. 2013.Graf 27. 2. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Automobilka Volkswagen loni vydělala téměř 22 miliard eur. Ve Wolfsburgu tak překonali předchozí rekord z roku 2011 ve výši 15,8 miliardy eur. Výsledek podpořily i rekordní prodeje. Provozní zisk automobilky se zvýšil o 2,1 procenta na 11,5 miliardy eur (293 miliard korun). Šéf zaměstnanecké rady Neumann ale k letošnímu roku uvedl, že v příštím kole vyjednávání o kolektivní smlouvě nemohou zaměstnanci VW příliš tlačit na růst platů. Podle něj musí být zachována rovnováha mezi požadovanou mzdou a konkurenceschopností automobilky, samozřejmě při při zachování důrazu na bezpečnost pracovníků.

Čistý zisk skupiny Volkswagen se loni zvýšil o zhruba čtyřicet procent na 21,9 miliardy eur. K výraznému zlepšení výsledku přispělo hlavně začlenění výrobce sportovních vozů Porsche do skupiny a celkový nárůst prodejů. Úspěch se však nepromítne do platu generálního ředitele Martina Winterkorna. Tomu dozorčí rada automobilky omezila bonusové odměny. Přesto Winterkorn vydělá minimálně 14,5 milionu eur. Původně měl dostat za uplynulý rok 20 milionů, ale o snížení sám požádal.