VW zřídil v představenstvu post pro Čínu, změny hlásí i Škoda

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Největší evropská automobilka Volkswagen (VW) zřídila v představenstvu koncernu nový post pro Čínu, kterou podnik považuje za nejvýznamnější samostatný trh. Čínské záležitosti bude mít na starosti Jochem Heizmann, oznámil dnes ve Stuttgartu šéf VW Martin Winterkorn.

Očekávaná rozsáhlá reorganizace se týká i mladoboleslavské Škody, dosavadního šéfa vývoje Eckharda Scholze nahradí Frank Welsch. Změny začnou platit od prvního září.

„Naše společnost rostla silně a v posledních letech se stala více mezinárodní. Tato základní přestavba je tou správnou odpovědí na rostoucí výzvy,“ prohlásil Winterkorn. Reorganizace podle něj položí základy pro to, aby si koncern udržel „úspěšný kurz“ i v obtížných tržních podmínkách. V pátek se kvůli změnám sešla na mimořádném zasedání ve Stuttgartu dozorčí rada v čele Ferdinandem Piëchem.

„Čína je naším největším trhem a je jedním z nejdůležitějších trhů,“ řekl šéf VW o posílení pozice čínské odbočky v rámci vedení koncernu.

O jmenování Heizmanna do představenstva VW spekulovala média již v pátek. Doposud se ale předpokládalo, že na toto místo postoupí dosavadní šéf čínské pobočky VW Karl-Thomas Neumann. Ten byl dříve dokonce považován za korunního prince koncernu a nástupce Winterkorna. Neumann ale po úspěších v Číně zaznamenal několik problémů, kvůli nimž podle všeho vedení automobilky nepřesvědčil.

O Neumannovi se údajně uvažovalo jako o nástupci Scholze ve Škodě, což prý Neumann odmítl. Podle Winterkorna by pro něj VW měl najít nové úkoly, podle médií to ale znamená jeho odchod z automobilky.

Škodováckým členem představenstva pro otázky vývoje se nicméně stal Welsch, který měl doposud ve Volkswagenu na starosti vývoj karoserií. Scholz ze Škody přejde do Hannoveru, kde byl jmenován mluvčím představenstva divize užitkových vozů Volkswagen Nutzfahrzeuge, na starosti bude mít také technický vývoj.

Čtěte také:

Slušná práce - šéf Volkswagenu loni vydělal 429 milionů korun

Volkswagen očekává další dobrý rok, zisk zůstane minimálně stejný

Volkswagen slaví 75 let. Proslavil ho Golf, Passat i Brouk

Koncern označil trh s užitkovými vozy za druhý silný pilíř VW v posledních letech. Reorganizace této divize se proto předpokládala. Do čela tohoto představenstva se postaví dosavadní šéf Scanie Leif Östling. Östlingovo jmenování má otevřít cestu pro užší spolupráci MANu, Scanie a Volkswagen Nutzfahrzeuge. V rámci těchto změn se má značka Volkswagen Nutzfahrzeuge stát součástí divize užitkových vozů.

VW na dnešní tiskové konferenci rovněž oznámil, že početné změny se budou týkat jak koncernové úrovně, tak jednotlivých značek. „Nyní jsem přesvědčen více než kdykoli dříve, že skupina VW má ty správné lidi na správných místech, aby uspěla se Strategií 2018,“ vysvětlil Winterkorn.

Volkswagen počítá s další expanzí

Společnost se do roku 2018 chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Loni poprvé v historii prodala přes osm milionů vozů a loni více než zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 15,8 miliardy eur (395 miliard Kč). Na světovém trhu obsadila druhou příčku za americkým General Motors. Po celém světě zaměstnává přes půl milionu lidí.