Výpadky dodávek plynu přes Ukrajinu letos nehrozí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Ruský plyn má volnou cestu přes Ukrajinu. Dodávky na Západ by tak neměly váznout. Nicméně význam plynovodů přes Ukrajinu postupně klesá.

Země střední a jihovýchodní Evropy přečkají letošní zimu bez hrozby, že jim dojde zemní plyn. Po dohodě mezi Ukrajinou a Gazpromem o dodávkách plynu na zimní měsíce, kterou zprostředkovala Evropská unie, by neměly nastat výpadky v tranzitu plynu přes Ukrajinu. „Pravděpodobnost přerušení dodávek je nízká,“ říká zástupce ředitele Institutu pro energetický výzkum na ruské Akademii věd Vladimír Lichačev.

Stejný názor má také český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Letos by s tokem plynu přes Ukrajinu neměl být problém. Naším zájmem však je, aby byla ukrajinská cesta zachována i v budoucnu,“ tvrdí Mládek. Pro Česko je přitom v tuto chvíli už jen pojistkou.

Naposledy doputoval do Česka plyn z východního směru loni v létě. Českou spotřebu pokrývají dodávky přes Německo. Větší význam má spolehlivá dodávka přes Ukrajinu pro Slovensko, Maďarsko, Bulharsko či Slovinsko a Chorvatsko. Největší vstupní bod pro ruský plyn do Evropské unie ve slovenských Velkých Kapušanech letos zatím hlásí srovnatelný objem dopraveného plynu jako loni. Přes Slovensko jde plyn do Rakouska a dále do Chorvatska, Slovinska či Itálie.

Naftogaz zaplatil Rusku první dojednanou splátku. Ukrajina za to dostane 2 miliardy kubíků plynu

Gazprom obnovil dodávky na Ukrajinu na začátku tohoto týdne, když ukrajinská společnost Naftogaz uhradila první splátku – 234 milionů dolarů – z dohodnutých 500 milionů. Za to dostane z Ruska do začátku listopadu zhruba dvě miliardy metrů krychlových plynu. Tento plyn by měla Ukrajina podle dohody vtlačit do svých podzemních zásobníků, aby předešla zimním výpadkům v zásobování obyvatel. Ukrajinské zásobníky jsou plné jen z poloviny. Část kapacity přitom slouží k zajištění nepřerušeného tranzitu do Evropy.

„Pozorujeme omezené plnění ukrajinských zásobníků a nižší dodávky ze Západu na Ukrajinu. V případě abnormálně studné zimy nelze vyloučit problémy se zásobováním Ukrajiny,“ uvedl na začátku října šéf Gazpromu Alexej Miller. Právě dodávané dvě miliardy metrů krychlových ovšem představují necelých deset procent ukrajinských skladovacích kapacit.

Význam plynovodů přes Ukrajinu pro ruský export plynu postupně klesá. V devadesátých letech minulého století se přes Ukrajinu přepravoval téměř všechen ruský plyn určený pro západní Evropu. Teď je to zhruba polovina a tento podíl dál klesá. V roce 2019 navíc vyprší smlouva o tranzitu přes Ukrajinu. Gazprom už dříve prohlásil, že ji neobnoví. Nicméně v létě k jednání o prodloužení kontraktu plynárenský gigant vyzval ruský prezident Vladimír Putin.

Pobaltí se spojí se západní Evropou
Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko se dohodly na stavbě plynovodního propojení mezi Polskem a Litvou. Potrubí dlouhé 534 kilometrů by mělo začít přepravovat plyn v prosinci 2019. Pobaltské země tak poprvé získají přístup k plynu ze západního směru. Dosud byly závislé na dodávkách z Ruska. Plynovod bude stát 538 milionů eur. Evropský program CEF pokryje náklady ve výši 295 milionů eur. Z Polska budou moci potrubím proudit 2,4 miliardy metrů krychlových plynu za rok, což odpovídá zhruba polovině roční spotřeby plynu tří pobaltských států. Opačným směrem bude kapacita plynovodu jedna miliarda metrů krychlových.