Výpadky ropovodu Družba budou nejspíš pokračovat

ropa, Družba

ropa, Družba Zdroj: profimedia.cz

Ruské energetické firmy budou dodávky ropy do České republiky zřejmě omezovat i ve třetím čtvrtletí. Agentuře Reuters to řekl šéf společnosti Transněfť Nikolaj Tokarev. Transněfť je monopolním provozovatelem sítě exportních ropovodů. Přes ně pak vyváží surovinu podle objednávek vývozců.

Tokarev zároveň řekl, že ruské vývozní terminály na pobřeží Baltského moře zůstanou ve třetím čtvrtletí z větší části nevyužity. O důvodech však nechtěl hovořit.

Rusko v březnu otevřelo nový vývozní terminál Usť-Luga, exportéři jej ale zatím plně nevyužívají. Někteří obchodníci tvrdí, že tato destinace je méně atraktivní než jiné trasy, například k Černému moři.

Podle červnového rozpisu nasmlouvaného objemu ropy určené na vývoz je šest nakládkových míst stále volných v Primorsku. Další tři jsou pak volné v Usť-Luze.

Hlavní dovozce ropy do Česka Unipetrol výpadek dodávek Družby kompenzuje západním ropovodem IKL. S ruskými prodejci Unipetrol vyjednává o ceně, zatím není jisté, kdy by se měly dodávky Družbou obnovit. Unipetrol ale nepočítá s tím, že by se Družba přestala v budoucnu úplně využívat.

Loni Družbou přiteklo zhruba 57 procent dovážené ropy, v předchozích letech to bylo často kolem 70 procent. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL z Ingolstadtu, letos by poprvé mohl tvořit většinu importu. Podle odborníků má IKL kapacitu, která dodávky ropovodem Družba plně nahradí.