Výroba aut v Česku silně zpomalila, růst od začátku roku dokázal jedině Hyundai

Českým automobilkám se nedaří vyrábět, výjimkou je Hyundai

Českým automobilkám se nedaří vyrábět, výjimkou je Hyundai Zdroj: ČTK / AP / David Zalubowski

České automobilky za první čtyři měsíce letošního roku výrazně zpomalily tempo výroby, meziročně klesla o 20,3 procenta na 361 349 vozů. Pokles způsobily problémy v dodavatelských řetězcích v souvislosti s válkou na Ukrajině a bojem s pandemií v Číně. V samotném dubnu výroba klesla o čtvrtinu,  oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Jedinou rostoucí značkou byla nošovická Hyundai, která zvýšila produkci o 14,9 procenta na 103 901 vozidel. Škoda Auto vyrobila ve svých tuzemských závodech 211 359 vozidel, což je pokles o 30,8 procenta. Kolínský závod Toyoty vyrobil 46 089 automobilů, tedy meziročně o 20,1 procenta méně.

„V segmentu osobních vozidel došlo vyjma firmy Hyundai během dubna k dalšímu výraznému poklesu výroby. Na vině není klesající poptávka po nových autech, ale složitá geopolitická situace i proticovidová opatření v Šanghaji, která je centrem čínského autoprůmyslu. Kombinace těchto faktorů komplikovala automobilkám výrobu," uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

Podívejte se na výrobu Škody Octavia

Video placeholde
Výroba Škoda Octavia • První Boleslavská

Vozidel s elektrickým pohonem bylo vyrobeno 36 769, což je meziroční pokles o 14 procent. Jejich podíl na celkové produkci se tak dlouhodobě drží na úrovni deseti procent.

„Například produkce elektrického Enyaqu se kvůli přerušení dodávek kabelových svazků z Ukrajiny rozběhla až v posledním dubnovém týdnu a ani kolínská Toyota se bohužel nevyhnula přerušení výroby klíčového modelu Yaris," dodal Petzl.