Výroba autoskel v AGC Automotive loni vzrostla, pomohl Mercedes

Nejvýznamnější zakázkou byla v poslední době dodávka největšího panoramatického skla, které mění barvu, pro nový model Mercedes-Benz S-Class Coupé (na obrázku poslední koncept)

Nejvýznamnější zakázkou byla v poslední době dodávka největšího panoramatického skla, které mění barvu, pro nový model Mercedes-Benz S-Class Coupé (na obrázku poslední koncept) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Abdullah AlBargan via Flickr

Výrobci autoskel AGC Automotive Czech se v loňském roce dařilo - produkce vzrostla o čtvrtinu. V Chudeřicích na Teplicku společnost vyrobila 30 milionů kusů autoskel. Letos společnost plánuje růst produkce o dalších deset až patnáct procent.

Firma loni otevřela novou halu. Investice přišla na 135 milionů korun a přinesla nová pracovní místa. „Ke konci března u nás pracovalo 2469 lidí. Žádné další výrazné zvyšování počtu zaměstnanců v nejbližší době neplánujeme,“ uvedl výrobní ředitel Luděk Steklý.

Letos chce společnosti investovat zhruba 137 milionů korun do technologií. S žádným zásadním rozšiřováním výroby už nepočítá. „Budeme se zaměřovat na projekty s novou přidanou hodnotou pro naše zákazníky a na projekty, které zvyšují naši produktivitu. Půjdeme tedy spíše cestou výměny starších technologií za nové,“ řekl ředitel.

Panoramatické sklo pro Mercedes

Nejvýznamnější zakázkou byla v poslední době dodávka největšího panoramatického skla, které mění barvu, pro nový model Mercedes-Benz S-Class Coupé. „Vyvíjeli jsme a dodávali také skla pro sportovní SUV Porsche Macan. A extrémně lehké speciální zadní sklo ve tvaru trojúhelníku dodáváme do super rychlého a výkonného sporťáku, prvního hybridního modelu Porsche 918 Spyder, kterého se vyrobí pouze 918 kusů,“ uvedl Steklý.

Mezi zákazníky chudeřického výrobce patří všechny světové automobilové koncerny jako Volkswagen, Mercedes, BMW, Škoda, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Hyundai, KIA, Suzuki, Fiat a další.

AGC Automotive v Chudeřicích je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.