Výroba modelu Škoda Enyaq zůstane v Česku. Pro automobilku je elektromobil klíčový

Škoda Enyaq iV.

Škoda Enyaq iV. Zdroj: Profimedia

Výroba elektrických vozů Škoda Enyaq zůstane v Mladé Boleslavi. Rozhodla o tom dozorčí rada koncernu Volkswagen, do kterého Škoda Auto patří. Zaměstnance Škody o tom ve společném prohlášení informoval předseda představenstva Škody Klaus Zellmer a šéf odborů Jaroslav Povšík. Povšík dříve pro e15 uvedl, že hrozí přestěhování výroby do Německa. Ještě letos Škoda rozšíří kapacitu výroby bateriových systémů tak, aby vyhověla rostoucímu zájmu o elektrické modely na všech trzích, uvádí prohlášení.

Páteční potvrzení, že výroba plně elektrických vozů rodiny Enyaq zůstane v Mladé Boleslavi, je podle Zellmera důležité rozhodnutí pro rozvoj celé společnosti Škoda Auto a je současně zcela v souladu s dlouhodobou strategií Next Level Škoda Strategy 2030 a cíli v oblasti udržitelnosti. Základem je pokročilá elektrifikace modelového portfolia a uvedení šesti nových elektromobilů, mezi nimiž hraje zásadní roli příští generace modelové řady Enyaq na modernizované platformě.

"Zachování výroby elektrických vozidel v České republice je skvělou zprávou i pro místní průmysl a hospodářství celé země. Vedle elektromobilů se v Mladé Boleslavi vyrábějí rovněž bateriové systémy pro plně elektrické modely Škoda i vozy dalších značek koncernu Volkswagen. Neustále také vzděláváme naše zaměstnance a zajišťujeme tak budoucí konkurenceschopnost. Do pátku už bylo proškoleno přes 24.000 zaměstnanců tak, abychom je připravili na požadavky elektromobility a zároveň zajistili pracovní místa v našich závodech," uvedl Zellmer

Odbory považují rozhodnutí dozorčí rady koncernu za projev důvěry ve strategii automobilky i ve schopnosti a vysoké nasazení zaměstnanců. "Zároveň jde o významný signál do budoucna, že v českých závodech bude zabezpečena výroba automobilů na obou platformách, se spalovacími motory i s elektrickým pohonem, což znamená také zajištění zaměstnanosti," uvedl předseda podnikové rady odborů Kovo Jaroslav Povšík.

Hlavní závod v Mladé Boleslavi prošel v roce 2020 velkou modernizací, která mu díky investici 32 milionů eur jako prvnímu provozu v koncernu Volkswagen zajistila paralelní výrobu vozů se spalovacími motory na platformě MQB a elektromobilů na platformě MEB.