Výrobce autodílů Yazaki bude na východě Slovenska propouštět

Továrna Yazaki na Slovensku

Továrna Yazaki na Slovensku Zdroj: transport.sk

Výrobce dílů pro automobilový průmysl Yazaki hrozí, že ve východoslovenských Michalovcích propustí až tisíc lidí. Rozhodl se totiž část výroby přesunout do levnějšího Rumunska.

Pro východ Slovenska jde již o několikáté velké propouštění v krátké době. Michalovská továrna Yazaki zaměstnává 3200 pracovníků. Podle slovenských Hospodárskych novín by měla o práci přijít třetina z nich. Jak potvrdil odborový ředitel michalovského závodu Ľuboslav Kračanský, část výroby se ze Slovenska přesouvá do rumunských měst Urlaţi a Brăila.

Vedení továrny propouštění nekomentuje. Pravdou je i to, že zaměstnancům ani nebude muset dávat výpověď s odstupným. Většina dělníků má totiž smlouvy na dobu určitou, s letošním datem ukončení platnosti. Yazaki již na Slovensku propouštěla v roce 2010. Tehdy uzavřela továrnu v Prievidzi a výrobu přesunula právě do levnější továrny u Michalovců.

Region v potížích Propouštění v michalovském závodě Yazaki je pro východoslovenský region tragické. Dalších tisíc lidí bez práce v okrese s 18procentní nezaměstnaností znamená velkou sociální zátěž. Nedaleko Michalovců navíc loni zkrachovala i společnost Slovakia Steel Mills, která propustila více než 600 lidí. Východ Slovenska letos počítá i s ukončením výroby továrny Panasonic v Krompachách s více než 600 propuštěnými a uzavřením závodu Railway Components v Prakovcích, kde o práci přišlo 372 lidí.