Výrobce Dostihů a Člověče, nezlob se! odchází ze scény. Podnik předá rodině

Společnost Dino Toys vyrábí legendární deskové hry typu Člověče, nezlob se!

Společnost Dino Toys vyrábí legendární deskové hry typu Člověče, nezlob se! Zdroj: Dino Toys

Společnost Dino Toys vyrábí legendární deskové hry typu Člověče, nezlob se!
Ladislav Mareš předá podnik Dino Toys svému zeti Janovi Šlemínovi (na snímku) a dceři Margaretě Šlemínové.
Dino Toys sází na retro. Letos firma obnovila výrobu deskové hry kamiónem po Evropě.
Dino Toys sází na retro. Letos firma obnovila výrobu deskové hry kamiónem po Evropě.
Výrobce hraček, puzzle a společenských her Dino Toys.
12
Fotogalerie

Jedna z nejvýraznějších postav českého hračkářského byznysu Ladislav Mareš se chystá po třiceti letech na odchod ze scény. Tvůrce slavné deskové hry Dostihy a sázky předá společnost Dino Toys dceři Margaretě Šlemínové a jejímu manželovi Janu Šlemínovi. Oba už deset let působí ve vedení společnosti.

„Vlastnická změna je aktuálně v jednání,“ řekl E15.cz ředitel Dino Toys Šlemín.

Přeskupení majetku se dotkne i sesterské společnosti O.K. Oriens Karton. Pod ní spadá samotná výroba deskových her a puzzle v Mnichově Hradišti. Firmu vlastní Mareš napůl s německou hračkářskou skupinou Ludo Fact.  

Dostihy a sázky spatřily světlo světa v roce 1985. Od té doby se prodalo více než tři miliony kusů této hry. Její úspěch pomohl Marešovi po změně poměrů založit Dino Toys.

Firma hodně sází na osvědčené hry a hračky. Kromě nestárnoucích Dostihů a sázek před dvěma lety začala znovu vyrábět plastovou Tatru 148. dělá i klasickou verzi Člověče, nezlob se. Retro zabralo, takže letos společnost oprášila deskovou hru Kamiónem po Evropě. Ta byla v Česku hitem na konci osmdesátých let.  

Podívejte se, jak se v Mnichově Hradiště vyrábí puzzle:

Video placeholde
Dino Toys - výroba puzzle • Daniel Novák, Jan Pavec

To vše Dino Toys zajišťuje tržby kolem 137 milionů korun. Sesterská O.K. Oriens Karton k tomu přidává dalších 133 milionů. Ve výrobě má společnost kolem stovky zaměstnanců.

Dino Toys je jeden z mála tuzemských výrobců hraček, který přežil poslední dvě dekády. Patří k nim ještě například závod na dřevěné hračky Detoa vlastněný podnikatelem a senátorem za ODS Jaroslavem Zemanem nebo Efko Miroslava Kotíka, který vyrábí legendárního Igráčka. Žádná z těchto firem zatím střídání generací nezažila.