Výrobce hliníku Alcoa více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk

Provoz Alcoa

Provoz Alcoa

Největší americký výrobce hliníku Alcoa ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 322 milionů dolarů (5,6 miliardy korun) ze 136 milionů dolarů před rokem. Výsledky byly podpořeny nárůstem prodejních cen. Oznámila to v noci na dnešek firma. Odstartovala tak nové kolo zveřejňování čtvrtletních výsledků amerických podniků.

Tržby společnosti stouply o 27 procent na 6,6 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 6,3 miliardy dolarů. Silná poptávka a vyšší prodejní ceny kompenzovaly růst nákladů na energii a suroviny.

Generální ředitel společnosti Klaus Kleinfeld upozornil, že poptávka po hliníku pokračuje v růstu, a to zejména v sektoru výroby letecké techniky. „Ačkoli je hospodářské oživení nerovnoměrné, celkový výhled pro firmu Alcoa i pro hliník zůstává příznivý,“ řekl.

Kleinfeld potvrdil, že firma v letošním roce i nadále počítá s nárůstem celosvětové poptávky po hliníku o 12 procent. Do roku 2020 by se poptávka měla podle podnikové prognózy zdvojnásobit.

Výsledky společnosti Alcoa jsou často považovány za ukazatel širších ekonomických trendů. Hliník se totiž používá v mnoha odvětvích, například pro výrobu obalů, v automobilovém průmyslu či ve stavebnictví.