Výrobce letadel Jihlavan chystá vstup na čínský trh

Jihlavan Airplanes Skyleader 200

Jihlavan Airplanes Skyleader 200 Zdroj: PA, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Jihlavan airplanes začne s Číňany podnikat ve vývoji a výrobě ultralehkých letounů a trenažérů. Memorandum o spolupráci s čínskou společností Zall Aviation podepsali zástupci jihlavského podniku během dnešního česko-čínského podnikatelského fóra. O možné spolupráci zároveň jednají i další podnikatelé z Vysočiny s představiteli čínské provincie Chu-pej.

Jihlavan airplanes s 80 zaměstnanci vyrábí lehká sportovní letadla Skyleader. „Je to první krok, start nové spolupráce,“ řekl jednatel Roman Jabůrek k podpisu memoranda. Podpisem druhého memoranda se Jihlavan zavázal ke spolupráci s průmyslovým parkem čínské provincie.

Jihlavský výrobce se snaží dostat na čínský trh, kde brzy vznikne zákonný rámec pro létání ultralightů a letadel kategorie LSA, které vyrábí. „Nebe by se pro tato letadla mělo otevřít od ledna příštího roku. A je tam velký potenciál, protože se předpokládá, že by se tam dalo prodat kolem desetitisíců letadel,“ vysvětlil jednatel.

Jihlavan s roční produkcí v řádu desítek letadel na zásobování takového trhu nestačí. „Ale je to o spolupráci, o licencích, o založení společných podniků, a tak dále,“ řekl Jabůrek.

Obchodní komory plánují výměnu informací

Podnikatelské fórum zaměřené na čínský trh hostí Kraj Vysočina poprvé. V osmdesátičlenné delegaci jsou vrcholní zástupci čínských firem i veřejného sektoru z provincie Chu-pej, včetně jejího guvernéra. Vysočinu zastupují tři desítky firem. Číňané se na Vysočině zajímají hlavně o strojírenství, sklářství, projekty zaměřené na životní prostředí a o zdravotnictví.

Spolupráci na krajském úřadě rovněž uzavřela krajská hospodářská komora s obchodní komorou v čínské provincii. Měla by přinést vzájemnou pravidelnou výměnu informací o obchodních příležitostech v těchto regionech. „Je to otevření dveří. Byznys si už naši podnikatelé musí najít sami,“ řekl Tomáš Prchal, ředitel krajské hospodářské komory Vysočiny k podpisu memoranda.