Výrobce oděvů Koutný vydělává na armádách, loni měl rekordní tržby

Pavel Koutný, jednatel a spolumajitel prostějovské oděvní firmy Koutný, převzal 30. ledna v Olomouci nejvyšší ocenění při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje.

Pavel Koutný, jednatel a spolumajitel prostějovské oděvní firmy Koutný, převzal 30. ledna v Olomouci nejvyšší ocenění při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje. Zdroj: ČTK

Pavel Koutný, jednatel a spolumajitel prostějovské oděvní firmy Koutný, převzal 30. ledna v Olomouci nejvyšší ocenění při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku 2016 Olomouckého kraje.
Z katalogu oděvní firmy Koutný
3
Fotogalerie

Prostějovská společnost Koutný, přední tuzemský výrobce oděvů a profesního oblečení, loni zvýšila tržby meziročně o deset procent na rekordních 330 milionů korun, prohlásil jednatel a spolumajitel společnosti Koutný Pavel Koutný. Tržby rostly hlavně díky novým státním zakázkám v Česku i zahraničí na výrobu profesních oděvů.

"Loňský rok byl nejúspěšnější za 22 let existence naší společnosti," uvedl Koutný, podle kterého prostějovská firma v České republice i zahraničí těžila například z rostoucích výdajů států na modernizaci ozbrojených složek. Díky tomu se zvýšily i investice do obnovy ošacení vojáků, policistů či celníků.

Na státní zakázky v oblasti výstroje loni připadlo 260 milionů korun tržeb firmy a na pánskou módu 70 milionů korun. Společnost loni exportovala profesní oblečení v hodnotě 70 milionů korun a pánskou módu za deset milionů korun.

"Aktivní jsme na Slovensku, v Rakousku a Nizozemsku, kde jsme vyhráli čtyřletou zakázku na dodávku uniforem pro tamní armádu. Menší zakázky máme například i pro rakouskou armádu," uvedl Koutný. Podle něj se společnost poohlíží také po zakázkách ve Francii.

Firma Koutný dodává uniformy i české armádě, policistům, strážníkům, celníkům či zaměstnancům společnosti Letiště Praha. Letos společnost vyhrála tendr na nové uniformy pro pracovníky státního podniku Lesy ČR. Čtyřletý kontrakt má hodnotu 60 milionů korun.

Prostějovská firma už několik let využívá služeb oděvních závodů v Bulharsku a Albánii, kterým zadává část své produkce, aby si ve státních tendrech udržela cenovou konkurenceschopnost. Nyní společnost Koutný uvažuje o tom, že bude některé zakázky opět zadávat firmám v Tunisku. "Po atentátech jsme z Tuniska vycouvali. Tamní dílny ale šijí velmi kvalitně. Používáme látky ze Španělska a Itálie, takže zásobování tuniských dílen je jednodušší, než je tomu jinde," řekl Koutný.

Společnost Koutný provozuje čtyři vlastní prodejny s pánskými obleky, košilemi, kravatami, opasky a dalším doplňkovým sortimentem. Oděvní výrobky dodává také do 50 partnerských obchodů v ČR a na Slovensku. Firma byla založena v roce 1995 a v Prostějově zaměstnává zhruba 90 lidí, kteří vyrábějí obleky na míru a menší série oděvů.