Výrobce plochodrážních motocyklů Jawa Divišov je v úpadku

Jawa

Jawa Zdroj: Profimedia

Krajský soud v Praze rozhodl o úpadku výrobce plochodrážních motocyklů Jawa Divišov. Firma se 47 zaměstnanci se dostala do platební neschopnosti. Věřitelům, mezi nimiž je například Československá obchodní banka, dluží přes 34 milionů korun. Úpadek chce řešit reorganizací.

Na majetek společnosti byla již dříve ve prospěch tří věřitelů nařízena exekuce. Insolvenční návrh podal jednak správce firmy ustanovený exekučním příkazem, který měl k uspokojení pohledávky ČSOB připravovat prodej podniku, a také sám dlužník.

Správce v návrhu uvedl, že Jawa Divišov dluží ČSOB 11,5 milionu korun za poskytnutý úvěr a další závazky má ke zdravotním pojišťovnám, správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, ale například i k samotným zaměstnancům. Podnik se mu nepodařilo prodat za minimální cenu a navrhl prohlásit na jeho majetek konkurz.

Vedení Jawy uvedlo, že mělo s několika investory dohodnuto převzetí podniku, z toho ale sešlo. Sice má dostatek zakázek, ale kvůli exekucím je nemůže uspokojit.

„Lze pouze dodat, že provedením insolvence/konkurzu český strojírenský průmysl přijde o jednu z věhlasných dominant, slavných značek, kus své historie a jednoho z posledních představitelů (bývalého) světově známého špičkového českého strojírenství,“ stojí v prohlášení firmy, která celkovou hodnotu svého majetku ocenila na 63 milionů a účetní na 17 milionů korun.

Soud stanovil insolvenčního správce a prozatímní věřitelský výbor, v němž jsou ČSOB, Česká správa sociálního zabezpečení a společnost B.E.RENT.

Divišovské ESO

Zakladatelem Jawy se stal motocyklový závodník Jaroslav Simandl, který v roce 1948 přestěhoval svou nástrojařskou dílnu z pohraničí do Divišova. Souběžně s plochodrážními motocykly se v Divišově vyráběly i stroje pro motokros a silniční závody.

V roce 1963 byl divišovský závod zařazen do koncernu Jawa Týnec nad Sázavou. Motocykly byly dále vyráběny pod značkou Jawa. Po listopadu 1989 vystoupil podnik z koncernu Jawa Týnec nad Sázavou a stal se samostatnou akciovou společností. V roce 1994 byl zprivatizován.