Výrobce pneumatik Pirelli chce při vstupu na burzu získat přes tři miliardy eur

Pirelli

Pirelli Zdroj: reuters

Pirelli (ilustrační foto)
Super zakázka. Za kompletní zajištění vývoje,výroby a logistiky pneumatik pro F1 dostáváPirelli od FIA přibližně devět milionů eur ročně
sada směsí pneumatik Pirelli
4
Fotogalerie

Výnos 3,3 miliardy eur (přes 86 miliard korun) očekává italský výrobce pneumatik Pirelli od svého návratu na milánskou burzu. Primární emise akcií (IPO), s níž tam hodlá vstoupit v říjnu, však oceňuje společnost méně, než původně předpokládala.

Pátý největší výrobce pneumatik na světě uvedl, že vydá až 350 milionů akcií v cenovém rozpětí 6,30 až 8,30 eur, což představuje hodnotu firmy mezi 6,3 až 8,3 miliardy eur. Původní představa stávajících vlastníků včetně čínské státní společnosti China National Chemical Corporation (ChemChina), která v italském výrobci drží majoritu, se ale pohybovala kolem devíti miliard eur. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

Dalších 50 milionů akcií Pirelli emituje v rámci nadlimitní opce pro své bankéře. Celkově tak v rámci IPO nabídne 40 procent svých akcií.

Akcie Pirelli byly staženy z milánské akciové burzy v roce 2015 poté, co čínská ChemChina získala kontrolu nad jediným majitelem Pirelli, investiční firmou Marco Polo International. Předtím se na burze s akciemi Pirelli obchodovalo od roku 1922.