Výrobce řetězů Pewag na východě Čech investuje 800 milionů

Chrudimská řetězárna Pewag

Chrudimská řetězárna Pewag Zdroj: Pewag

Rakouský výrobce řetězů Pewag ve svých východočeských závodech ve Vamberku na Rychnovsku a v Chrudimi investuje do rozvoje výroby 800 milionů korun. Celkem by v závodech mělo vzniknout okolo 200 nových pracovních míst.

V Chrudimi, kde Pewag nyní vlastní kovárnu, vyroste do dvou let nový podnik za více než 300 milionů korun. Ve Vamberku, kde firma v současnosti vyrábí technické a sněhové řetězy, postaví Pewag v nové lokalitě do roku 2018 výrobní jednotku až za 500 milionů korun.

„Investice v Chrudimi půjde hlavně do nových technologií. Chrudimská kovárna dodává polotovary pro výrobu i do ostatních závodů skupiny v zahraničí,“ uvedl majitel skupiny Pewag Aegyd Pengg.

Ve Vamberku by měla být půlmiliardová investice rozložená do dvou fází. „V té první investujeme 220 milionů korun a na ni by pak měla navázat druhá etapa. U té bude záležet, jak se bude vyvíjet stavba a realizace první fáze, ale počítáme s náklady přes 270 milionů korun, s termínem dokončení kolem roku 2018,“ uvedl Pengg. V nové továrně bude firma vyrábět větší technické řetězy.

Továrna z kasáren

Nová továrna ve Vamberku vyroste v areálu někdejších kasáren, který společnost v dubnu koupila od města. „Prodali jsme pozemky za cenu podle znaleckého posudku, který ale zohlednil i zátěž budov určených k demolici,“ řekl starosta Vamberku Rudolf Futter.

Radnice od firmy získala za areál 110 tisíc korun, v případě, že by firma zchátralé budovy nedala do roku zdemolovat, dostane radnice dalších šest milionů korun. Pro areál radnice hledala dlouhá léta využití.

Skupina Pewag Group má v současné době 13 výrobních podniků, poslední nedávno otevřela v americkém Pueblu. Skupina vyrábí široké portfolio různých druhů řetězů, vázacích bodů, zabývá se i vývojovým inženýrstvím.

Celosvětově zaměstnává 1500 lidí, z toho 400 v Česku, kde má podniky ve Vamberku, Chrudimi a České Třebové. V ČR vyrábí sněhové řetězy a komponenty pro technické řetězy. Většinu produkce z ČR vyváží.