Výrobce textilií Pegas Nonwovens uvažuje o vydání dluhopisů

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens uvažuje o vydání dluhopisů v českých korunách. Nyní společně s Českou spořitelnou zjišťuje, jaký by byl na trhu zájem investorů. Pro společnost jde o alternativu střednědobého financování, která by zabránila zvyšování dluhu společnosti. Výnosem z emise by splácela bankovní půjčky.

Kdy a v jaké výši by společnost dluhopisy vydala, zatím mluvčí Ondřej Kouřil nechtěl komentovat. V minulosti však k tomuto kroku společnost zatím nepřistoupila. V posledních třech letech investovala zhruba 1,5 miliardy korun do stavby nové egyptské linky, na níž se výroba rozjela poprvé ve druhé polovině loňského roku. Zadlužení společnosti činilo v polovině roku 145,2 milionu eur, tedy čtyři miliardy korun.

Znojemskému podniku se letos ekonomicky daří, v prvním pololetí zvýšil tržby o 14 procent na 3,1 miliardy korun, čistý zisk o více než polovinu na 291 milionů korun. Lepších výsledků než loni dosáhl právě díky prodeji výrobků z linky v Egyptě, která se letos rozjela naplno.

Vývoj akcií Pegas Nonwovens za posledních 5 let

Graf 3. 9. 2014.Graf 3. 9. 2014. | lemesani@mf.cz

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.