Výrobci hliníku Rusal rostl zisk navzdory sankcím, dosáhl téměř deseti miliard

Hliníkárenský gigant Rusal

Hliníkárenský gigant Rusal Zdroj: Reuters

Ruský hliníkárenský gigant Rusal vykázal za druhé čtvrtletí výrazně vyšší zisk, přestože na něj USA v dubnu uvalily sankce, které mu zamezily přístup k dolarovým transakcím a obchodům s americkými subjekty. Za podpory vyšších cen hliníku upravený čistý zisk společnosti stoupl meziročně o 75 procent na 440 milionů dolarů (9,7 miliard korun), v porovnání s letošním prvním kvartálem byl však o 17 procent nižší, uvedla agentura Reuters.

Po uvalení sankcí jsou to první výsledky hospodaření, které Rusal zveřejnil. Zásadně k nim pomohlo zvýšení cen hliníku na Londýnské burze neželezných kovů (LME) ve čtvrtletí o 18 procent. Prodeje hliníku a slitin Rusalu se totiž objemově snížily meziročně o 22 procent na 783 tisíce tun. Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) vzrostl o osm procent na 552 milionů dolarů, příjmy firmě ale klesly o 8,7 procenta na 2,25 miliardy dolarů.

Druhý největší producent hliníku na světě a jeho hlavní akcionář oligarcha Oleg Děripaska se počátkem dubna ocitli na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Sankce vůči Rusalu ochromily jeho dodavatelský řetězec, odřízly ho od západních finančních trhů a odradily některé zákazníky. Děripaska v květnu rezignoval na funkci ředitele společnosti.

"Sankce měly hmatatelný dopad na vývozní činnosti společnosti, logistiku a operace na finančním trhu," uvedl představitel firmy. Dodal, že nejistota spojená s americkými sankcemi zůstává nadále významným rizikem.

Akcie společnosti na hongkongské burze po zprávě o hospodářských výsledcích zpevnily o šest procent, později o část zisku přišly a kolem osmé hodiny ranní středoevropského času přidávaly 2,3 procenta. Kvůli sankcím USA jejich hodnota v květnu spadla o 70 procent, v současné době jsou o zhruba 50 procent nižší než před vyhlášením sankcí.