Vznikla druhá největší ocelárna světa, ročně může vyrobit až 60 milionů tun oceli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
10
Fotogalerie

Čínská ocelárna Baoshan Iron and Steel Group (Baosteel) a její menší konkurent Wuhan Iron and Steel formálně dokončily spojení, kterým vzniká největší ocelárna v Číně. Nová společnost s názvem Baowu Steel Group má roční kapacitu produkce asi 60 milionů tun, což z ní dělá druhou největší ocelárnu na světě za skupinou ArcelorMittal.

Celkový objem aktiv nového podniku dosahuje kolem 730 miliard jüanů (2,7 bilionu korun). Společnost má 228 tisíc zaměstnanců. Fúzi obou oceláren čínská vláda schválila už v září. Spojení je součástí snah zlepšit hospodaření firem v rozsáhlém státním sektoru.

Čína plánuje do roku 2025 vložit až 60 procent kapacity výroby oceli do rukou deseti největších firem v zemi. Už několik let proto podporuje akvizice a fúze v sektoru.

Země se rovněž v rámci rozsáhlé reformy státních podniků snaží snížit počet firem řízených přímo centrální vládou. Ta má v současné době pod kontrolou 102 podniků, zatímco na počátku roku jich bylo 111. Čínská média uvádějí, že tento počet by mohl klesnout až na 40.