Westinghouse může jednat s Londýnem o podpoře nové elektrárny

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Budoucí britská elektrárna Moorside, v níž má 60procentní podíl společnost Toshiba, matka dodavatele jaderných elektráren Westinghouse, má otevřené dveře k systému britské podpory jaderné energie. Konsorcium NuGen, které elektrárnu bude stavět a jehož součástí je ještě francouzská společnost GDF Suez, podepsalo dohodu o spolupráci s britským ministerstvem financí. Dalším krokem budou jednání o konkrétních parametrech podpory, jejíž součástí je i cenová garance formou contract for difference.

Britská vláda už tuto podporu přislíbila elektrárně Hinkley Point C. Tu buduje konsorcium vedené francouzskou EdF. Elektrárně schéma garantuje stabilní výkupní cenu elektřiny po dobu 35 let na úrovni 92,50 liber za megawatthodinu. Navrch vláda dala konsorciu také garance, které mají usnadnit získání externího financování elektrárny.

O tomtéž nyní bude vyjednávat i NuGen. Konsorcium a ministerstvo budou společně pracovat na variantách, jakým způsobem může garanční schéma podpořit externí financování projektu Moorside, který se má stát největší jadernou elektrárnou v zemi, tvrdí v oficiálním vyjádření NuGen.

Osborne: Investice do nové generace jaderných elektráren je součástí našeho dlouhodobého hospodářského plánu

„Jsem rád, že máme s NuGen uzavřenu tuto dohodu. Investice do nové generace jaderných elektráren je součástí našeho dlouhodobého hospodářského plánu, jehož cílem je zajistit pro Británii potřebnou energii na další desítky let,“ uvedl k podpisu dohody britský ministr financí George Osborne.

Náklady na stavbu elektrárny s výkonem 3400 megawattů se nyní odhadují na 10 miliard liber. NuGen předpokládá, že všechna potřebná povolení a licence získá v roce 2018. První z reaktorů typu AP1000 od Westinghouse má začít vyrábět elektřinu na konci roku 2024. Další se k síti připojí do konce roku 2026.

Rupprecht: Projekt Moorside v Západní Cumbrii postupuje rychle kupředu

„Začátek spolupráce s ministerstvem financí je dalším důkazem toho, že projekt Moorside v Západní Cumbrii postupuje rychle kupředu,“ říká Sandy Rupprecht, generální ředitel NuGen. Toshiba koupila podíl v NuGen letos v lednu. Pro Westinghouse to představuje nový model výstavby nových elektráren. Až dosud vystupoval jako dodavatel reaktorů a další technologie, aniž by měl v elektrárnách přímý majetkový podíl.