WSJ: Komise pro cenné papíry prověří Muskovy výroky o stažení Tesly z burzy

Elon Musk.

Elon Musk. Zdroj: Reuters

Elon Musk a Tesla Model S
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
9
Fotogalerie

Americká Komise pro cenné papíry a burzy se rozhodla prověřit, zda Elon Musk svými nedávnými prohlášeními o stažení společnosti Tesla z burzy nemanipuluje s cenami akcií. S odkazem své zdroje o tom informoval deník Wall Street Journal. Šéf Tesly avizoval plán v úterý na sociální síti Twitter, akcie na to reagovaly strmým vzestupem. 

Musk uvedl, že už má zajištěné financování odkupu. Právě pravdivost tohoto výroku se Komise rozhodla prověřit. Zajímá ji i důvod zveřejnění plánu na sociální síti.

Existuje podezření, že Muskovo vyjádření má za cíl pouze navýšit cenu akcií, čímž by se jednalo o nedovolenou manipulaci. Musk sice může na sítích zveřejňovat informace o firmě, netýká se to ale nepravdivých nebo zavádějících informací, které mají potenciál zahýbat trhem.

„Zveřejnění takové informace, pokud nemá zcela zajištěné financování a není připraven obchod uskutečnit, by mohlo být považováno za manipulaci,“ řekl serveru Bloomberg bývalý vysoce postavený člen komise Keith Higgins.

V případě uskutečnění plánu by za každou akcii měl její současný držitel dostat 420 dolarů. Takový obchod by byl velmi nákladný. Analytik UBS Colin Langhan pro CNBC odhadl, že by Musk na odkup celé společnosti potřeboval částku ve výši kolem 88 miliard dolarů.

Musk si od tohoto kroku slibuje snížení tlaku na automobilku. Údajně by se tak zbavil nepříjemných dotazů a spekulací, které musí každého čtvrt roku při zveřejňování výsledků podstupovat.