Elon Musk uvažuje o stažení Tesly z burzy, obchodování s akciemi se zastavilo

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK

Zakladatel a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk v úterý na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy do soukromých rukou a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Signalizoval, že by za každou akcii tohoto výrobce elektromobilů nabídl 420 dolarů, což je výrazně vyšší částka, než činí jejich současná hodnota na burze. Musk uvedl, že financování transakce už má zajištěno.

Podle agentury Reuters by šlo o největší transakci svého druhu. Musk v dalších tweetech uvedl, že akcionáři by měli v rámci transakce možnost své akcie prodat, nebo zůstat podílníky i po stažení podniku z burzy. Vyjádřil přitom naději, že pro setrvání by se rozhodli všichni současní akcionáři Tesly. Muskovy výroky vedly k výraznému růstu ceny akcií podniku. Později bylo obchodování s těmito akciemi pozastaveno.

Nabízená cena ohodnocuje celý podnik zhruba na 72 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Je téměř o 23 procent vyšší než pondělní závěrečná cena akcií na burze, která Teslu ohodnocovala na zhruba 58 miliard dolarů. Po Muskově tweetu cena vystoupila až na 371,15 dolaru, proti pondělí si tak připisovala 8,5 procenta. Při přerušení obchodování činila cena 367,25 dolaru.

Po Muskově tveetu se obchodování s akciemi Tesly zastavilo. „Kdyby byly Muskovy tweety jen snahou o umělé zvýšení hodnoty akcií, bylo by to manipulativní. A jednalo by se o podvod,“ uvedl pro CNBC bývalý předseda Komise pro cenné papíry Harvey Pitt. Sama komise se k problému odmítla vyjádřit.

Akcie společnosti se po publikování tweetu dostaly až na 371 dolarů za akcii, ale opět klesly, když obchodníci začaly pochybovat o legitimitě Muskova vyjádření.

O podrobnostech nákupu Tesly se Musk rozepsal v dopise, který rozeslal zaměstnancům. „Konečné rozhodnutí jsem ještě neučinil, ale myslím si, že soukromá Tesla nám pomůže vytvořit prostředí, kde se nám všem bude pracovat nejlépe,“ napsal. Podle svých slov se chce vyhnout především veřejnému tlaku, jemuž společnost čelí v souvislosti s cenou akcií a oznamováním čtvrtletních výsledků.

V úterý se také objevily spekulace, že saudský veřejný investiční fond, který ovládá korunní princ Mohammed bin Salman, měl koupit akcie Tesly v hodnotě dvou miliard dolarů. To je asi 3 až 5 procent společnosti.

Vývoj akcií Tesly: