Yeti slaví úspěch. Škoda Auto zahájila výrobu modernizovaného modelu

Modernizovaná Škoda Yeti pro evropský trh

Modernizovaná Škoda Yeti pro evropský trh

Automobilka Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku zahájila sériovou výrobu modernizovaného modelu Yeti. Proti dosavadní verzi, jejíž sériová výroba začala na jaře 2009, se nový model typu SUV bude vyrábět ve dvou variantách, městské a outdoor.

Změny technologií pro výrobu omlazeného modelu provedl kvasinský závod o uplynulém víkendu. Týkaly se hlavně svařovny karoserií a montážní linky, z níž kromě SUV Yeti sjíždí také limuzína Superb. „Náběh výroby modernizované verze bude postupný, na plnou produkci se dostane během několika dnů,“ řekl mluvčí automobilky Jozef Baláž. Do prodeje by měl jít začátkem příštího roku.

Omlazený Yeti má přepracovanou příď a záď, dostal ostré linie a hrany a nově tvarované světlomety. Přední mlhová světla už nemají kulatý, ale hranatý tvar a jsou umístěna níže v předním nárazníku. Model má k dispozici čtyři naftové a tři benzinové motory o výkonech od 77 do 125 kilowattů.

Loni prodala Škoda zhruba 87 400 vozů typu Yeti, což byl meziroční nárůst o 24 procent. Za prvních devět měsíců letošního roku odbyt činit 59 700 vozů. Od začátku výroby před čtyřmi lety do konce letošního září prodej činil 281 tisíc kusů. V zemích Evropské unie činí podíl řady Yeti v segmentu kompaktních SUV 4,1 procenta. „Škoda Yeti od své premiéry před čtyřmi lety silně překonala očekávání, která jsme s jejím odbytem spojovali,“ uvedl předseda představenstva automobilky Winfried Vahland.

Kvasinský závod s asi 4500 zaměstnanci již v květnu zavedl výrobu modernizované limuzíny Superb. Třetím modelem vyráběným v Kvasinách je Roomster, který v poslední době u zákazníků zaznamenal růst poptávky. Závod na to reagoval přechodem z jednosměnného na dvousměnný provoz.

Interiér vozu Škoda Yeti

Škoda v závodě Kvasiny v centrální části továrny buduje nákladem v řádu miliard korun novou svařovnu. „Je to obrovská hala, celkově má svařovna plochu přes deset hektarů. V nové části se bude svařovat model Superb nové generace,“ uvedl nedávno ředitel závodu Kvasiny Pavel Richter.

V Kvasinách by Škoda mohla vyrábět i nový velký model SUV, který by se údajně mohl jmenovat Snowman. Na trhu by se měl objevit zhruba v roce 2016. Podle informací odborů z minulého týdne je však vedle Kvasin údajně ve hře o výrobu nového SUV i nevytížený španělský závod. Škodovácké odbory chtějí rázně prosazovat výrobu SUV v Kvasinách. Automobilka k tomu uvedla, že konečné rozhodnutí o umístění výroby nového SUV zatím nepadlo.

Loni Škoda vykázala obrat 262,6 miliardy korun a prodala 939 tisíc aut. Za letošní leden až září automobilce klesly tržby o šest procent na 7,4 miliardy euro (190,5 miliardy korun) a prodej aut se snížil o téměř pět procent na 524 tisíc vozů. Letošní snížení firma zdůvodnila obtížnou tržní situací v Evropě a náběhy nových modelů a s tím spojenou nižší výrobou.