Z nové továrny u Plzně je černá stavba, kraj zrušil dodatečné povolení

CTPark Přeštice

CTPark Přeštice Zdroj: CTP

Americký dodavatel automobilek IAC má problém se svou zánovní továrnou v Přešticích na Plzeňsku. Nedávno dostavěna hala v areálu developera CTP na základě rozhodnutí krajského úřadu přišla o dodatečné stavební povolení. Firma posílá díly značkám typu Audi, BMW, Jaguar Land Rover nebo Škoda. V novém závodu plánuje zaměstnat až 450 lidí.

Krajský úřad Plzeňského kraje zrušil dodatečné povolení pro stavbu továrny. Místnímu úřadu vytknul, že ve stavebním řízení opomenul řadu účastníků. „Jedná se o takzvanou černou stavbu, stavba byla zahájena bez potřebného územního rozhodnutí a stavebního povolení,“ sdělila mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Developer CTP, v jehož areálu továrna vznikla, to vidí trochu jinak. „Společnost CTP vybudovala halu na základě platného stavebního povolení a po obdržení pravomocného kolaudačního rozhodnutí ji předala nájemci do zkušebního provozu,“ uvedl Luboš Zajíček, vedoucí právního oddělení CTP. Realitní firma považuje věc za spor dvou stavebních úřadů, který poškozuje třetí strany.

Situace vliv na chod nového závodu nemá

Ve zkušebním provozu nový závod běží od loňského září. „Celá situace vliv na chod nového závodu nemá. Běží a vyrábí podle plánu,“ řekl serveru E15.cz prokurista tuzemského zastoupení koncernu Zdeněk Fait.

Označení haly za černou stavbu ze strany krajského úřadu však neznamená, že se bude muset zbourat. Stavební zákon totiž umožňuje dodatečnou legalizaci takových staveb vydáním dodatečného povolení. „Za město s projektem žádný problém není,“ poznamenal místostarosta Přeštic Marek Krivda.

Američané již jednu továrnu v Přešticích mají. Pracuje v ní téměř osm stovek lidí. Tuzemské závody má IAC ještě v Zákupech na Českolipsku a v Hodoníně.

Po celém světě má skupina přes osm desítek výrobních zařízení s 32 tisíci zaměstnanci. Poslední zveřejněné tržby koncernu se vyšplhaly bezmála na šest miliard dolarů.