Zabraly sankce? Ruské firmy Rosněfť a Novatek žádají Putina o státní pomoc

Rosněft, ropa

Rosněft, ropa Zdroj: rosneft.com

Ruské energetické společnosti Rosněfť a Novatek žádají každá 80 až 150 miliard rublů, tedy 44,5 až 83,5 miliardy korun ze státního fondu. S odvoláním na ministra financí Antona Siluanova o tom informovala ruská média. Oba podniky se staly terčem sankcí, které na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalily západní země.

Agentura Reuters připomíná, že podniky mají v důsledku sankcí omezený přístup k financím. Žádají proto ruskou vládu, aby investovala do nákupu jejich dluhopisů. „Tyto návrhy zvažujeme,“ citovala Siluanova agentura ITAR-TASS. Státní společnost Rosněfť je největším ruským producentem ropy. Novatek je největším nestátním producentem zemního plynu v Rusku.

Seznam firem, na které cílí americké embargo

Ruský list Vedomosti již v polovině srpna informoval, že Rosněfť chce získat státní pomoc v objemu 1,5 bilionu rublů. Některé zdroje ale už tehdy upozorňovaly, že vláda na takto vysokou podporu nepřistoupí. Začátkem tohoto týdne pak ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič uvedl, že Rosněfť ještě oficiální žádost o pomoc nepředložila.