Začíná boj o pražský plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zastupitelé hlavního města dnes zřejmě potvrdí včerejší rozhodnutí radních o tom, že Praha uplatní předkupní právo na odkoupení 742 580 kusů akcií na jméno v listinné podobě emitovaných akciovou společností Pražská plynárenská Holding (PPH) za celkovou cenu 2,145 miliardy korun od společnosti E.ON Czech Holding AG.

Uvedená cena odpovídá ceně ze znaleckých posudků American Appraisal a NSDMorison znalecký ústav. Hlavnímu městu Praze byla tato nabídka učiněnana základě ustanovení článku 6 Smlouvy o spolupráci mezi akcionáři společnosti PPH a ustanovení článku 11 stanov této společnosti. Oba výše uvedené články uvádí, že smluvní partner, který hodlá převést své akcie, musí tyto akcie nejprve nabídnout druhému smluvnímu partnerovi, který má předkupní právo k těmto akciím. Druhému smluvnímu partnerovi náleží předkupní právo pouze k veškerým akciím, které byly takto nabídnuty a je povinen toto předkupní právo písmeně uplatnit do 6 týdnů od obdržení oznámení.

Zajímavější část boje o pražský plyn nás teprve čeká. Do Pražské plynárenské by totiž měl následně vstoupit strategický partner, který by nahradil právě odcházející E.ON. A zájem je opravdu mimořádný. KKCG podnikatele Karla Komárka, EPH řízená Danielem Křetínským a německá EnBW, kteráje už majetkově přítomna v Pražské energetice. Jako poslední se do soutěže připojil ČEZ. KKCG dlouhodobě působí v oblasti těžby a skladování plynu, její zájem o distribuci a prodej je logický. EPH je díky akvizici slovenské SPP největším hráčem v oblasti tranzitu, distribuce i skladování plynu ve střední Evropě. EnBW zas může realizovat synergie ze svého působení v PRE. ČEZ veřejně deklaruje, že je ochoten dát za obchodní část Pražské plynárenské cca čtyři miliardy korun. Až dvě miliardy korun by pak činila prémie za vlastnictví pouze obchodní části, bez distribuce.