Zadlužený farmaceutický koncern Teva propustí až deset tisíc zaměstnanců

TEVA

TEVA Zdroj: Profimedia

Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries, která působí i v České republice, zvažuje zrušení až deset tisíc pracovních míst. Firmu by tak opustila téměř pětina zaměstnanců. Rozhodnutí je součástí plánu zadlužené firmy snížit v příštích dvou letech náklady o 1,5 miliardy až dvě miliardy dolarů (32,6 až 43,4 miliardy korun). 

Podle zdroje konečné rozhodnutí ještě nepadlo a konečný údaj o propouštění může být nižší, uvažuje se o pěti až deseti tisících místech. Mluvčí Tevy Denise Bradleyová se odmítla ke zprávě vyjádřit s tím, že firma nekomentuje spekulace. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Izraelský finanční server Calcalist s odvoláním na zdroje obeznámené se situací před dvěma týdny napsal, že firma se chystá propustit desítky procent zaměstnanců v USA a více než pětinu v Izraeli.

Dluh firmy po loňském převzetí amerického výrobce generických léků Allergan za 40,5 miliardy dolarů nyní činí téměř 35 miliard dolarů. Zisk firmy z prodeje generických léků, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana, od ukončení dohody klesl, akcie firmy se propadly nejníže za 17 let a generální ředitel, který koupi zorganizoval, byl letos nucen odstoupit. Minulý měsíc se funkce ujal Kaare Schultz. Ten hned po nástupu učinil změny na manažerských postech a oznámil, že v polovině prosince představí detailní strategii oživení firmy.

Teva ve snaze snížit svůj dluh již v minulých čtvrtletích oznámila prodej majetku, uzavření závodů a propouštění. Na počátku listopadu byla nucená již potřetí snížit odhad zisku na letošní rok a snížit dividendu.

Izraelská společnost měla na konci loňského roku po celém světě téměř 57 tisíc zaměstnanců. Z toho více než deset tisíc v USA, 24 tisíc v Evropě a přes 6800 v Izraeli.

V České republice Teva vlastní někdejší farmaceutické firmy Galena a Pliva-Lachema. Podle svých internetových stránek je na českém trhu druhým největším dodavatelem generických léků.