Zájem firem o zajištění proti kurzovému riziku slábne

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zájem českých firem o zajištění proti kurzovému riziku české koruny slábne. Důvodem je oslabování kurzu české měny a postupný přechod firem na účtování v eurech. Více než polovina exportérů (56 procent) se proti kurzovému riziku v letošním roce již zajistila nebo se hodlá zajistit. Dalších 19 procent využívá přirozeného zajištění, kdy příjmy a výdaje jsou ve stejné měně. Jen osm procent se nechystá zajistit se vůbec a 17 procent čeká, co přijde. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Asociace exportérů a Raiffeisenbank.

"Z pravidelně dostupných zdrojů, jakými jsou například šetření ČNB, vyplývá, že zájem o aktivní zajištění proti kurzovému riziku pomocí finančních nástrojů v době oslabování kurzu české koruny slábne. Svědčí o tom pokles podílu zajištěných exportérů jak během roku 2018, tak i v minulosti," uvedla hlavní ekonomka banky Helena Horská.

Za klesajícím zájmem o zajištění je více důvodů. "Zaprvé, tržní konsensus letos hovoří spíše jen pro velmi pozvolné posilování koruny. Exportéři tedy v podstatné míře nemají pocit, že by se jim při dané ceně zajištění mělo takové zajištění vyplatit. Prudkých výkyvů se nebojí natolik, aby pro ně zajištění bylo ve vyšší míře atraktivní," dodal hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Dlouhodobě také podle něj pokračuje přechod tuzemské podnikové sféry na účtování v eurech v maximální možné míře.

Podle Hospodářské komory je zajištění spíše doménou velkých a středních firem. "Mikro a malé firmy naopak spíše využívají operací v zahraniční měně, výrazně častěji pak ve zpracovatelském průmyslu. Kurzové doložky ve smlouvách s obchodními partnery jsou spíše okrajovým nástrojem, přičemž s rostoucí velikostí podniku roste i využití," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Po ukončení měnové intervence České národní banky na jaře 2017 kurz koruny k euru posílil z 27 na téměř 25 korun, poté se ale vrátil zpět k 26 korunám. V posledních dnech se obchoduje kolem 25,60 Kč/EUR. Analytici přitom očekávali silnější růst české měny. Současný kurz tak nahrává exportérům.