Zájem o nové modely Škoda roste, v Kvasinách budou pracovat i v sobotu

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Škoda Auto
V automobilce Škoda testují inteligentní rukavice
Nový interiér prodejních míst automobilky Škoda Auto
Škoda Auto
Škoda Auto
23
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto bude ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku od ledna vyrábět i v sobotu. Důvodem je zájem o modely, které se v Kvasinách vyrábějí a na které nyní zákazníci čekají několik měsíců. Kvůli velké poptávce bude automobilka evropský trh zásobovat i ze svého ruského závodu. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

"Celá záležitost již byla projednána s odborářskou organizací a dospěli jsme k dohodě, že nový směnný systém vstoupí v platnost od 1. ledna roku 2017," uvedl v Paříži na autosalonu šéf automobilky Bernhard Maier.

Od ledna tak budou linky v Kvasinách fungovat 24 hodin denně šest dní v týdnu místo dosavadních pěti. Vyrábí se zde model Superb, sportovně užitkový Yeti a připravuje se výroba nového modelu Kodiaq. Pro španělskou automobilku Seat, která stejně jako Škoda Auto patří do koncernu Volkswagen, se v Kvasinách vyrábí sportovně užitkový vůz Ateca.

Nejdéle ze škodovek nyní zákazníci čekají na vůz Yeti, který je ve výrobě již od roku 2009, ale příští rok vyjede ve zcela nové verzi, která bude spřízněná se Seatem Ateca. Mluvčí Škody Auto Jana Bahníková deníku řekla, že čekací doba na model Yeti je nejméně čtyři měsíce. Právě Yeti se na přelomu roku začne pro evropský trh dovážet také z ruského závodu v Nižném Novgorodu, kde se dosud vyrábělo jen pro místní trh.

U Superbu se podle Bahníkové podařilo čekací dobu snížit z půl roku na tři měsíce. Nové generace vozu se v Kvasinách vyrobí víc než 400 kusů denně, zatímco u minulé generace to bylo 300 aut za den.

Až osm měsíců se čeká na kvasinské Seaty Ateca, které se zde začaly vyrábět, protože v konkurenci dalších závodů koncernu nabídla Škoda Auto nejlepší podmínky. Pro Seat jsou přitom životně důležité, protože mohou ztrátovou automobilku dostat do zisku, píšou HN. Podle deníku tak ze Španělska, kde je vysoká nezaměstnanost a závody Seatu mají volné kapacity, zaznívá kritika, že Škoda zakázku získat neměla. V Kvasinách se vyrábí 300 seatů denně.

Škoda Auto za letošní rok očekává rekordní počet prodaných vozů i rekordní finanční výsledky. Loni automobilka prodala 1,056 milionu aut, nejvíce v historii, z toho 281.700 na svém největším trhu v Číně. Zisk loni zvýšila o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby byly rovněž nejvyšší v historii - zvýšily se o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun.