Zájem o solární elektrárny spadl letos na polovinu

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: ctk

Vypadá to, jako by solární boom v Česku nebyl k zastavení. V prvním pololetí se připojilo do sítě 3202 slunečních elektráren. Jenže to je poslední záchvěv zájmu.

Všechny tyto nové solární elektrárny posílí výkon fotovoltaiky o nicotných 29 megawattů, tedy o 1,3 procenta. Celkový 27miliardový účet za podporu solárů vzroste zhruba o devadesát milionů korun ročně. Oproti loňskému roku klesl zájem o nové elektrárny na polovinu.

Pokles souvisí s letošním snížením podpory sluneční elektřiny meziročně o 54 procent. Od 1. července podpora vyhlašovaná Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) spadla o dalších třináct procent. „Loni jsme v prvním pololetí instalovali dvakrát více panelů než letos. Zájem je o malé elektrárny na střechách rodinných domů,“ potvrzuje sestupný trend jednatel společnosti Solarinvest – Green Energy Aleš Hradecký.

Solární elektrárny v ČeskuSolární elektrárny v Česku

Viditelně klesl zájem také o větší elektrárny s výkonem pět až třicet megawattů. „Počet poptávek spadl na polovinu. Hlavními zákazníky v tomto segmentu jsou majitelé menších firem. Už ve fotovoltaice nevidí zajímavou investici a ještě ji nevnímají jako možnost úspory nákladů díky vlastní výrobě elektřiny,“ tvrdí Miroslav Vavera, jednatel společnosti Sunlux.

Prudký zlom nastane příští rok, kdy ERÚ nevypíše podporu novým elektrárnám. „S novými instalacemi nepočítáme. Budeme se snažit více orientovat na služby a údržbu,“ dodává Vavera. Nové instalace se bez podpory zatím nevyplatí ani rodinným domům, které by chtěly investici pokrýt z úspor za vlastní vyrobenou elektřinu. „I proto, že ceny panelů v poslední době vzrostly. Evropská unie na jejich dovoz uvalila clo a do ceny se nově počítají i recyklační poplatky,“ upozorňuje Hradecký.