Zavřete jadernou elektrárnu, zaplatíme vám, nabízí Lucembursko Francii

Jaderná elektrárna v Cattenomu v Lorraine (Francie)

Jaderná elektrárna v Cattenomu v Lorraine (Francie) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Toucanradio via Flickr

Lucembursko nabídlo Francii peníze výměnou za odstavení jaderné elektrárny v Cattenomu. Uvedl to dnes mluvčí lucemburské vlády s tím, že nabídku v pondělí svému francouzskému protějšku Manuelovi Vallsovi učinil přímo lucemburský premiér Xavier Bettel. Výši nabídnuté částky Lucembursko nezveřejnilo.

Elektrárna v Cattenomu leží jen deset kilometrů jižně od lucemburských hranic. Zhruba 12 kilometrů ji dělí také od hranic s Německem. Sestává ze čtyř tlakovodních reaktorů, přičemž každý má výkon 1300 megawattů. První z nich Francie uvedla do provozu již v roce 1986. Elektrárna patří druhému největšímu výrobci energie na světě, společnosti Électricité de France.

„Kdyby se v Cattenomu něco hrozného stalo, vymazalo by to Lucembursko z mapy,“ uvedl podle svého mluvčího Bettel. Vallsovi prý dal najevo, že to velkovévodství myslí s požadavkem na odstavení elektrárny vážně a je ochotno se na řešení i finančně podílet. Pomoc by nemusela být jen přímá, Lucembursko by mohlo přispět například i na restrukturalizaci průmyslu v Cattenomu, dodal Bettelův mluvčí s tím, že chtějí zachovat v regionu pracovní místa.

Valls podle mluvčího lucemburského premiéra vzal nabídku na vědomí, zároveň ale vyloučil, že by v současnosti mohla být elektrárna od sítě odpojena. Kromě Lucemburska odstavení elektrárny v Cattenomu dlouhodobě požadují také nedaleké německé spolkové země Sársko a Porýní-Falc. Argumentují mimo jiné tím, že v ní dochází příliš často k poruchám.

Poloha francouzské jaderné elektrárny: