Zbrojovka Excalibur zpětinásobila tržby, hlavně díky dodávkám na Ukrajinu

Obrněné vozidlo Patriot

Obrněné vozidlo Patriot Zdroj: Excalibur Army

Zbrojovka Excalibur Army loni zejména díky dodávkám vojenské techniky na Ruskem napadenou Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně na 1,7 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, vyplývá z výroční zprávy společnosti, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Většinu tržeb loni Excalibur Army získala v zahraničí. Na exportní trhy mimo Evropskou unii připadly tržby 9,3 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 1,4 miliardy korun. Například na Ukrajinu firma dodala zhruba sto kusů vojenské techniky, kromě modernizovaných tanků T-72 také dělostřelecké systémy, raketomety a bojová vozidla pěchoty. V České republice společnost utržila 3,409 miliardy korun, i to je ve srovnání s rokem 2021 trojnásobná částka. Zákazníkům ze států EU zbrojovka dodala zboží za 824 milionů korun. V roce 2021 v EU utržila 45,4 milionu korun.

Společnost Excalibur Army před časem získala kontrakt na modernizaci stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu připravoval i loni. Modernizované tanky T-72 mají výkonnější motor, nové komunikační systémy, digitální diagnostiku, moderní zaměřovací systémy a také přídavné dynamické pancéřování.

Válka na Ukrajině, kterou loni na konci února napadlo Rusko, podle vedení Excalibur Army výrazně zvýšila poptávku po zbraních a vojenské technice. „Vzhledem k vývoji situace předpokládáme zvýšenou poptávku po produktech nabízených společností Excalibur Army. V situaci, kdy nelze vzhledem k produkčním kapacitám společnosti Excalibur Army rychle zvýšit výrobu a tedy dodávky, musí být v čase posouvány projekty pro zahraniční zákazníky,“ uvedls firma, podle níž se stát musí v krizové situaci spolehnout na tuzemský obranný průmysl.

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Z výroční zprávy vyplývá, že montážní hala s plochou 6600 metrů čtverečních má být v areálu šternberského závodu Excalibur Army uvedena do zkušebního provozu na začátku roku 2025. „Zaměřena bude na montáž kolové techniky, a to zejména houfnic Dita, Dana, Caesar a Morana, dále na montáž vozidel Patriot, ženijní techniky a vyprošťovací techniky AM-50, AM-70, TREVA 30 a TRCV 30,“ stojí ve výroční zprávě.

Firmy holdingu CSG, který vlastní Michal Strnad, působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Nejznámějším členem holdingu je kopřivnická automobilka Tatra Trucks.