Zbrojovka Leonardo chce investovat miliardu eur do letecké divize

Letoun M-346 italské zbrojovky Leonardo

Letoun M-346 italské zbrojovky Leonardo Zdroj: CC BY SA 3.0: MilborneOne via Wikimedia Commons

Italská zbrojovka Leonardo, donedávná známá pod jménem Finmecanica, plánuje v příštích pěti letech investovat do letecké divize jednu miliardu eur (27 miliard korun). Investice bude směřovat do oddělení výzkumu a vývoje v závodech blízko severoitalského města Turín, které jsou součástí divize letectví a obranné elektroniky. „Po pěti letech ztrát jsme se vrátili k zisku a budeme investovat tam, kde je největší přidaná hodnota, a Turín je jedním z míst,“ prohlásil Moretti.

Společnost minulý týden zvýšila svou prognózu objednávek díky kontraktu na letadla Eurofighter pro Kuvajt v objemu několika miliard eur, na kterém bude mít firma významný podíl. Za celý rok tak čeká objednávky ve výši 20 miliard eur místo předtím uváděných 12,2 až 12,7 miliardy eur.

Vedení firmy Finmeccanica v březnu oznámilo, že společnost by se měla přejmenovat na Leonardo, podle známého italského renesančního umělce. Koncem dubna přejmenování schválili akcionáři na valné hromadě. Společnost pak upřesnila, že do konce letošního roku bude používat název Leonardo-Finmeccanica a od příštího roku již pouze název Leonardo.

V prvním čtvrtletí hrubý provozní zisk společnosti stoupl o 4,5 procenta na 164 milionů eur. Tržby však klesly o 4,4 procenta na 2,54 miliardy eur, napsala agentura Reuters.