Zisk Audi díky rekordnímu prodeji stoupl o 8,2 procenta

Audi RS3 Sportback

Audi RS3 Sportback

Německému výrobci luxusních vozů Audi vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 8,2 procenta na 1,42 miliardy eur (39 miliard korun). K růstu přispěl rekordní prodej aut, který vyrovnal i výdaje na nové modely, technologie a zahraniční expanzi. Firma potvrdila, že za celý letošní rok čeká znovu rekordní prodej svých aut.

Tržby se zvýšily o 13 procent na 14,7 miliardy eur. Prodej aut vzrostl o 6,1 procenta na rekordních 438.229 vozů.

Automobilka současně potvrdila, že jejím cílem v letošním roce je dále zvýšit prodej, a překonat tak rekord z loňského roku, kdy prodala 1,74 milionu vozů. Zvýšit se mají i příjmy.

Větší investice, více modelů

Automobilka plánuje do roku 2020 zvýšit počet svých modelů na 60 z nynějších 52 a investovat více než jednu miliardu eur do nových továren v Mexiku a Brazílii.

Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Audi v roce 2011 překonala v prodeji Mercedes-Benz a stala se druhým největším prodejcem luxusních aut na světě. Cílem automobilky je stát se ještě během tohoto desetiletí jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily. Tou je v současnosti německý konkurent BMW.