Zisk Pegasu propadl o 93 procent. Kvůli oslabení koruny

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Čistý zisk výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens se loni snížil o 93 procent na 38,5 milionu korun. Firma to zdůvodňuje negativními dopady intervence České národní banky. Na druhou stranu tržby společnosti vzrostly o šest procent.

„Čistý zisk klesl zejména z důvodu negativního vlivu kurzových změn. Ve čtvrtém čtvrtletí jsme zaznamenali čistou ztrátu ve výši 209 milionů korun, hlavně kvůli oslabení koruny vůči euru a následného přecenění rozvahových položek, které se dělají v eurech,“ vysvětlil ve zprávě mluvčí společnosti Ondřej Kouřil. Zmínil tak podzimní intervenci České národní banky, která oslabila korunu.

Finanční ředitel společnosti Marian Rašík podotkl, že zásah ČNB měl dopad hlavně na nerealizované kurzové rozdíly. „Valná většina peněžních toků je ve společnosti v eurech, zatímco funkční měnou českých společností koncernu je koruna a u egyptské dceřiné společnosti americký dolar. Je to čistě účetní operace, tedy přecenění aktiv, která nemá žádný dopad do cash flow společnosti,“ vysvětlil Rašík.

vývoj akcií Pegasu za posledních 5 let:Graf 20. 3. 2014.Graf 20. 3. 2014. | vagaday@mf.cz

Výrobce textilií Pegas Nonwovens ze Znojma zvýšil loni výnosy podle předběžných výsledků o šest procent na 5,47 miliardy českých korun. Za růstem stojí výroba na egyptské lince.

Ta podle stanoviska firmy výrazně zvýšila prodej výrobků společnosti. Funguje navzdory složité politické a bezpečnostní situaci v zemi. Taktéž vyvíjí nové materiály, které umožní rozšíření nabídky výrobků. „Ze strategického pohledu se dle mého názoru jednalo o jeden z nejúspěšnějších roků, kdy jsme učinili významný krok vpřed,“ říká generální ředitel František Řezáč.

Egyptu se daří

Provozní zisk se však držel na stejné úrovni jako v roce 2012. V zisku před započtením úroků, daní a odpisů, dosáhla společnost výše 1,06 miliardy korun, tedy o jedno procento více než předloni. „Mírně jsme zaostali za našimi původními očekáváními, nicméně jsme přesvědčeni, že z velké části hospodaření nepříznivě ovlivnil soubor jednorázových faktorů, které by se již neměly opakovat,“ hodnotí vývoj generální ředitel Pegas František Řezáč.

Co se výhledu na rok 2014 týče, společnost očekává navýšení výroby o více než 10 procent díky nové výrobní kapacitě v Egyptě. Výrobní kapacita by měla být na základě dohod se zákazníky v tomto roce vyprodaná. Společnost očekává meziroční růst EBITDA v rozmezí 12 až 22 procent.

PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta