Zisk ropného gigantu Aramco stoupl skoro o polovinu

Aramco

Aramco Zdroj: profimedia.cz

Aramco
Aramco
3
Fotogalerie

Největší ropné firmě na světě, saúdskoarabské Saudi Aramco, stoupl v loňském roce čistý zisk na 111,1 miliardy dolarů (2,5 bilionu korun) ze 75,9 miliardy dolarů v roce 2017. Celkové příjmy se díky růstu cen ropy zvýšily o téměř 35 procent na 355,9 miliardy dolarů.

Zisk je takzvaný zisk připadající na akcionáře, tedy bez minoritních podílů. Celkový majetek firmy stoupl na 358,9 miliardy dolarů z 294 miliard dolarů předloni, napsala agentura Reuters.

Aramco se na světové produkci ropy podílí zhruba deseti procenty. Již několik let se mluví o primární nabídce akcií firmy, která je státní. Nabídka se netrpělivě očekává, protože by se mohla stát největší v historii. Je také hlavní částí reformy korunního prince Muhammada bin Salmána, jejímž cílem je restrukturalizace ekonomiky saúdského království a snížení závislosti na příjmech z ropy. Několikrát však již byla odložena. Podle posledních informací je naplánována na začátek příštího desetiletí.

Britská ropná společnost BP ve své poslední zprávě o globálním trhu s energií zvýšila odhad celkových zásob ropy v Saúdské Arábii o 12 procent na 297,7 miliardy barelů. Je to první velká změna objemu odhadovaných rezerv této arabské země za 30 let. Saúdská Arábie se tak těsně přiblížila Venezuele, která má i nadále největší prokázané rezervy ropy na světě.