Zisk Rosněfti za devět měsíců je na rekordu, firma prodala obří ropný projekt v Arktidě

Ruský ropný projekt Vostok Oil v Arktidě

Ruský ropný projekt Vostok Oil v Arktidě Zdroj: Rosněfť

Největší ruská ropná společnost Rosněfť vytvořila od ledna do září čistý zisk 696 miliard rublů (214 miliard korun), což je rekord. Ve stejném období loni byla firma kvůli dopadům koronavirové krize a následnému poklesu poptávky ve ztrátě 177 miliard rublů.

„Ve třetím čtvrtletí 2021 společnost ukázala silnou finanční výkonnost. V uvedeném období jsme dosáhli nového historického rekordu z hlediska EBITDA na barel ropného ekvivalentu, zatímco absolutní hodnota EBITDA a volných peněžních toků dosáhla nejvyšší úrovně za posledních 12 čtvrtletí,“ uvedl výkonný ředitel Igor Sečin.

Čistý zisk za třetí čtvrtletí se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 35 procent na 314 miliard rublů. Tržby vzrostly o 7,1 procenta na 2,32 bilionu rublů, tržby od ledna do září pak meziročně vzrostly o 46,9 procenta na 6,22 bilionu rublů (1,9 bilionu korun).

Firma také oznámila, že v říjnu prodala pětiprocentní podíl v projektu Vostok Oil, za který získala 3,5 miliardy eur. Podíl získalo konsorcium obchodních firem Vitol a Mercantile & Maritime.

Vostok Oil patří k největším projektům na těžbu ropy v Rusku, velikostí srovnatelný s průzkumem nalezišť v západní Sibiři v 70. letech nebo v rozsáhlém projektu Bakken ve Spojených státech v posledních deseti letech. Desetiprocentní podíl v projektu Vostok Oil drží společnost Trafigura, která sídlí ve Švýcarsku a obchoduje s komoditami.