Zisk skupiny ČEZ klesl o devět miliard. Mohou za to nepovedené zahraniční expanze

Logo elektrárenské společnost ČEZ

Logo elektrárenské společnost ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy se loni meziročně propadl čistý zisk energetické skupiny ČEZ. Důvodem poklesu je podle ČEZ vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv. Tržby stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy.

Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy čistý zisk vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy. Stejně tak se meziročně zvýšila i hrubý provozní zisk, a to o osm procent na 64,8 miliardy korun. „Provozní zisk vzrostl meziročně zejména díky vyšším cenám elektřiny, které se podařilo zajistit prostřednictvím víceletých předprodejů na velkoobchodním trhu. Naopak proti tomu šly vyšší náklady na emisních povolenky,“ řekl finanční šéf ČEZ Martin Novák s tím, že podíl zdarma přidělených emisních povolenek byl v porovnání s dřívějšími lety minimální. Navíc neustále zdražují.

ČEZ s ohledem na koronakrizi musel čelit také sníženému odbytu v rámci výroby elektřiny. U tradičních zdrojů výroba meziročně klesla o šest procent a ještě větší propad se týkal poptávky po uhlí. U takzvané nové energetiky, tedy u obnovitelných zdrojů, naopak výroba vzrostla o čtyři procenta. Přispěly k tomu podle ČEZ zejména lepší povětrnostní podmínky v zahraničí. 

Právě obnovitelné zdroje elektřiny mají hrát dle plánu ČEZ čím dál důležitější roli. „Evropa stále rychleji směřuje k bezemisní energetice. Skupina ČEZ udělala v tomto další významný krok, když snížila emisní intenzitu o deset procent a v roce 2021 očekáváme další pokles o více než dvanáct procent,“ sdělil šéf ČEZ Daniel Beneš. S pomocí finanční podpory z Modernizačního fondu tak chce do roku 2025 disponovat solárními elektrárny o výkonu jednoho gigawattu. Dneska ČEZ vlastní fotovoltaiku o instalovaném výkonu zhruba 125 megawattů.

Letos ČEZ očekává čistý zisk 17 až 20 miliard korun, což je v porovnání s loňským očištěným výsledkem méně. Pro analytika společnosti Patria Martina Cakla je finanční odhad letošních výsledků spíše zklamáním. „Klíčovou roli bude hrát, kdy dojde k vypořádání prodejů zahraničních dcer. Čím dříve, tím hůře pro ziskovost skupiny,“ míní Cakl. V delším období pak bude podle něj hrát čím dál větší roli cena emisní povolenky, která v poslední době roste rychleji než cena elektřiny na burze a tím negativně ovlivňuje výsledky ČEZ.