ČEZ uklízí na Slovensku. Zbavuje se prodeje, posiluje energetické služby

Polostatní energetická skupina ČEZ dokončuje transformaci na slovenském trhu.

Polostatní energetická skupina ČEZ dokončuje transformaci na slovenském trhu. Zdroj: Škoda

V rámci přerodu na dodavatele ryze moderních energetických služeb se zbavuje prodejní divize, kterou převezme státní energetická skupina Slovenský plynárenský priemysl.
Transakce, kterou posvětil slovenský antimonopolní úřad, podle zdrojů deníku E15 vyjde na jednotky milionů eur.
3
Fotogalerie

Polostátní energetická skupina ČEZ dokončuje transformaci na slovenském trhu. V rámci přerodu na poskytovatele ryze energetických služeb se zbavuje prodejní části, kterou převezme státní energetická skupina Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Transakce, kterou už posvětil slovenský antimonopolní úřad, vyjde podle zdrojů deníku E15 na jednotky milionů eur.

Důvodem k předání dodavatele zemního plynu a elektřiny je změna strategie ČEZ. „Prodej energií zákazníkům jsme už pár let na Slovensku nerozvíjeli. Portfolio domácností jsme prodali už v roce 2017 a nyní je na řadě zbytek. Jde o několik tisíc firemních klientů,“ uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Ze Slovenska neodcházíme, právě naopak. ČEZ na sklonku roku se slovenskou SPP založil dceřinou společnost ESCO Slovensko,“ dodává Gazdík. 

Nová firma bude působit v oblasti energetických služeb neboli v takzvaných ESCO službách. Nabízet chce například projekty energetických úspor v budovách formou EPC, kdy majitelé budov nemusejí do investic vkládat vlastní prostředky, protože se splácejí přímo z peněz uspořených za energie.

ESCO se zaměří i na instalace střešních fotovoltaických elektráren nebo kogeneračních jednotek. K expanzi chce využít jak zkušeností v oblasti ESCO ze strany ČEZ, tak znalostí tamního trhu, kterou disponuje největší dodavatel energií na Slovensku, společnost SPP.

„Evropa míří k uhlíkové neutralitě. To znamená nejen velkou výzvu, ale také příležitost, protože o klimaticky šetrné technologie bude zájem po celém světě,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a Elevion Group působící v dalších zemích, jako jsou Německo, Polsko či Rakousko. Skupina podle dřívějších informací očekává, že za celý rok 2020 z tohoto sektoru utrží 23,2 miliardy korun, předloni to bylo 21,8 miliardy. Tržby celé skupiny ČEZ v předloňském roce činily 206,2 miliardy korun, čísla za celý loňský rok zatím nejsou k dispozici.