Zisk Volkswagenu se propadl téměř o polovinu

Volkswagen Golf Variant (Repro AutoRevue.cz)

Volkswagen Golf Variant (Repro AutoRevue.cz)

O téměř 46 procent na zhruba 4,8 miliardy eur (124 miliard korun) se v prvním pololetí meziročně propadl čistý zisk největší evropské automobilky Volkswagen. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto

Tržby se zvýšily o 3,5 procenta na 98,7 miliardy eur. Firma nadále předpokládá, že v celém tomto roce dodá rekordní počet automobilů, ačkoliv není „zcela imunní“ vůči slábnoucí poptávce na klíčových trzích.

Společnost již dříve oznámila, že v prvním pololetí zvýšila celosvětový prodej meziročně o 5,5 procenta na rekordních 4,7 milionu vozů, a to navzdory slabé poptávce v Evropě. V samotném červnu se tempo růstu prodeje zvolnilo na 3,7 procenta.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firmě se daří zvyšovat prodej díky silnému růstu poptávky v Číně a ve Spojených státech. Automobilka vlastní celkem 12 automobilových značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladních MAN a Scania, užitkových VW a motocyklů Ducati.