Zkrachovalé strojírny Excon převzala skupina Safichem

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku), jsou v konkurzu. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun.

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku), jsou v konkurzu. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun. Zdroj: ctk

Zkrachovalé strojírny Excon Steel v Hradci Králové převzala společnost ZVU Strojírny (dříve ZVU Potez) Hradec Králové z průmyslové skupiny Safichem Group podnikatele Tomáše Plachého. Uzavřela smlouvu o strategické spolupráci se společností Steel Manufacturing Bohemia, která v březnu vyhrála tendr na prodej strojíren z konkurzní podstaty.

Firma Steel Manufacturing Bohemia za Excon zaplatila 96,125 milionu korun. Výrobní areály Excon a ZVU spolu v Hradci Králové sousedí.

„Převzetí kontroly nad komplexními výrobními kapacitami Excon Steel představuje pro naši skupinu klíčové strategické posílení jejích výrobních kompetencí, zejména pak v oblasti energetiky a chemie. U nového výrobního závodu ZVU Strojírny chceme nyní dosáhnout původních objemů výroby v co nejkratším čase,“ uvedl manažer Safichemu Martin Hájek. ZVU Strojírny převzaly i zhruba 140 zaměstnanců Exconu.

Kapitálová podpora

Skupina Safichem je podle Hájka připravena v nadcházejícím období výrobu v nové kapacitě významně kapitálově podpořit. Excon Steel v minulosti realizovala referenční projekty pro Aero Vodochody, Škoda Power, Alstom Power, Borsig, Gaspromneft, Spolana či Duslo Šala. Excon Steel byla rovněž smluvním partnerem francouzské společnosti Areva a amerického Westinghouse pro dodávky při realizaci dostavby jaderné elektrárny Temelín.

„Na tyto reference chce safikem Group jako nový provozovatel aktiv Excon Steel nejenom plně navázat, ale rovněž je zásadním způsobem posílit,“ uvedl Hájek.

Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku), jsou v konkurzu. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun.Strojírny Excon Steel, které sídlí v Praze a výrobní závod mají v Hradci Králové (na snímku), jsou v konkurzu. V podniku pracuje asi 160 lidí. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun. | ctkVýrobní areál strojíren Excon v Hradci Králové

Do problémů se strojírny Excon dostaly loni zejména kvůli nevydařenému kontraktu na výrobu konstrukcí pro větrné elektrárny pro německou firmu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky se Excon Steel dostala do platební neschopnosti.

V insolvenci se Excon Steel ocitla loni v červenci. Soud firmě v srpnu povolil řešit úpadek reorganizací. Firma ale žádný reorganizační plán nepředložila a v lednu sama požádala Městský soud v Praze o prohlášení konkurzu. V únoru správce vyhlásil výběrové řízení na prodej podniku.

Součást kolosu

Strojírny Excon byly v minulosti součástí kolosu hradeckých strojíren ZVU, z nichž se vydělily při restrukturalizaci ZVU v roce 1997 pod názvem ZVU Chemie. V roce 1999 ZVU Chemii koupila rakouská Böhler Hochdrucktechnik, v roce 2001 ZVU Chemie zkrachovala. O dva roky později podnik v rámci konkurzu ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina EXCON.

Firma ZVU Strojírny se vlastnicky ze ZVU vyčlenila na konci roku 2001. Loni se ZVU Strojírny staly součástí skupiny Safichem. Firma má asi 500 zaměstnanců a je pokračovatelem více než 140 let dlouhé tradice chemického a potravinářského strojírenství v Hradci Králové.

Do Safichem Group vedle převzatých aktiv Excon Steel a ZVU Strojíren také patří strojírenské společnosti Pacovské strojírny a Dukla Strojírny.