Ztrátová Kompania Weglowa prý potřebuje miliardy, aby vydržela do jara

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Polská uhelná společnost Kompania Weglowa (KW) potřebuje 700 milionů zlotých (asi 4,5 miliardy korun), pokud má vydržet do jara. Řekl to dnes ředitel firmy Krzysztof Sendzikowski. Kompania Weglowa je největším těžařem uhlí v Evropské unii, kvůli propadu cen suroviny je ale v hluboké ztrátě.

Záchrana KW a udržení pracovních míst se staly jedním z velkých témat před parlamentními volbami v Polsku, které se budou konat 25. října. Vláda premiérky Ewy Kopaczové chtěla, aby do KW investovaly některé státní firmy, ale do riskantní investice se žádné z nich nechtělo. Nyní pracuje na programu, díky němuž by bylo možné klíčová rozhodnutí odložit na povolební období a zajistit, že KW prozatím přežije.

„Pokračují jednání s bankami a finančními institucemi s cílem zajistit 700 milionů zlotých a doufáme, že dopadnou dobře,“ uvedl Sendzikowski. V rámci restrukturalizace se KW zbavuje zásob uhlí, prodává ho pod výrobní cenou, což poškozuje jiné těžaře v Polsku, třeba soukromou společnost Bogdanka.

Kompania Weglowa měla v loňském roce ztrátu 2,4 miliardy zlotých (15,4 miliardy korun). Na začátku letošního roku zaměstnávala asi 49 tisíc lidí, což byla přibližně polovina všech zaměstnanců těžebního sektoru v Polsku.